Politológovia známkovali členov vlády. Kto je najlepší minister a kto nepresvedčil?
24 | 09 | 2020 I Natália Sollárová

Vláda má za sebou šesť mesiacov práce. Portál topky.sk oslovil politológov Grigorija Mesežnikova, Michala Cirnera a Radoslava Štefančíka, aby vystavili premiérovi a ministrom „polročné vysvedčenie“.



Premiér Igor Matovič: v priemere za 3

Mesežnikov predsedu vlády ohodnotil 2 mínus. Očakávanie, že nejakým zásadným spôsobom zmení svoj komunikačný štýl sa podľa politológa nezmenilo. Ako uviedol pre portál topky.sk, jeho výkon oznámkoval aj v súvislosti s prístupom k minulosti a tiež riešením plagiátorskej kauzy.

Podľa Cirnera, na nováčika, ktorý strávil väčšinu doterajšej politickej kariéry v opozícii a stal sa premiérom počas pandemickej krízy, to nie je vyslovene zlé. Hodnotenie mu znižuje príliš neformálna komunikácia a expresívne vystupovanie. V druhom polroku by mal predseda vlády pridať, za ten prvý získal od Cirnera známku 3.

Rovnako ohodnotil Matoviča aj politológ Štefančík. Ocenil zvládnutie opatrení v boji s koronavírusom, body dolu mu však dal za infantilnú komunikáciu, zbavovanie sa zodpovednosti a pokrytecký prístup k vlastným kauzám.

Premiér vyzval verejnosť, aby si všímala dodržiavanie protiepidemiologických opatrení
Akékoľvek spoločenstvo sa v krízových situáciách musí spoliehať na spolupatričnosť ľudí, ktorí ho tvoria. Uviedol to dnes na tlačovej besede premiér Igor Matovič (OĽaNO). Čítať ďalej
23 | 09 | 2020 | SITA

Minister vnútra Roman Mikulec: celkovo slabá dvojka

„Dostal veľmi zložitý rezort s množstvom problémov. Na jednej strane je snaha vyčistiť to, čo zdedil, na druhej strane je niekoľko nešťastných nominácií,“ myslí si Mesežnikov a v prípade Mikulca to vidí na 2 mínus.

Cirner je ešte o niečo prísnejší. Podľa neho si Mikulec hľadá svoje miesto na ministerstve. Čo sa týka policajnej agendy, má dobré výsledky, pod rezort však spadá reforma celej verejnej správy, preto ho hodnotí známkou 3.

Štefančík vníma Kaliňákovho nástupcu vo vláde ako nevýraznú osobnosť. To, že má polícia voľnejšie ruky by malo byť v demokratickom štáte samozrejmosťou, ale nie je to dôvod na dobré hodnotenie práce ministra, preto dáva 2.

Mikulec nevylúčil návrat policajtov na hranice, ak sa bude situácia s koronavírusom zhoršovať
Čísla nakazených koronavírusom vo svete či v okolitých krajinách stúpajú a aj mnohí ľudia na Slovensku pristupujú k prijatým opatreniam neadekvátne a dehonestujú ich. Čítať ďalej
23 | 09 | 2020 | SITA

Minister zdravotníctva Marek Krajčí: za 2

V prípade Krajčího sa všetci traja politológovia zhodli na známke 2. Mesežnikov ho radí medzi veľmi aktívnych ministrov, navyše svoje kroky aj vysvetľoval a snažil sa to podchytiť i organizačne. Podľa Cirnera sa s tým „nepáral“ a vymenil väčšinu ľudí v rezorte za svojich. Myslí si, že má potenciál, mal by si však popri premiérovi vedieť viac dupnúť. Podľa Štefančíka riadi zdravotníctvo v tom najhoršom období od vzniku republiky a rád odvoláva.
Ministerka kultúry Natália Milanová: chválitebná s dostatočnou

Mesežnikov píše 2, ale zároveň priznáva, že je v situácii, kedy to veľmi nedokáže vyhodnotiť. Jednoznačnejší názor má Cirner. Milanovú hodnotí známkou 4. „Veľmi pomalý rozbeh. Je vidieť, že pani ministerka sa ešte poriadne v rezorte nezorientovala,“ uviedol politológ pre portál topky.sk. Nadšený nie je ani Štefančík. „Úprimne poviem, ani neviem, za čo by som jej mal dať známku. Kultúra padá na kolená, preto by som očakával trochu razantnejší prístup,“ skonštatoval posledný z trojice odborníkov a výkon ministerky hodnotí len slovom „absolvovala“.

Situácia sa podľa Krajčího na Slovensku zhoršuje, ohniská nákazy vznikajú na oslavách aj pracoviskách
Situácia sa na Slovensku postupne zhoršuje. Na piatkovom tlačovom brífingu o aktuálnej epidemiologickej situácii to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí. Čítať ďalej
18 | 09 | 2020 | SITA

Minister financií Eduard Heger: pestrá paleta známok

Od politológov získal rozporuplné známky. Mesežnikov ho vidí v najlepšom svetle, ocenil ho na 1 mínus. Cirner ho hodnotí za 3. „Ide o ťažký rezort, ale predchodcovia (najmä Mikloš a Kažímír) mu zanechali kvalitné osadenstvo,“ uvádza vo svojom hodnotení. Ako plus vníma podporu analytických tímov a reformné snahy. Štefančík, ktorý Hegera oznámkoval dvojkou, by zas od ministra financií očakával silnejšiu autoritu. Je presvedčený, že „v týchto ťažkých časoch by mal byť po premiérovi tým najdôležitejším človekom“.
Minister životného prostredia Ján Budaj: medzi jednotkou a dvojkou

„Dal by som ministrovi Budajovi 1 za rozhodný výkon a personálne zmeny v rezorte,“ uviedol presvedčivo pre portál topky.sk Mesežnikov. Cirner to však vidí tak, že Budaj by mal svoj ministerský výkon ešte „vyšperkovať“ a preto ho hodnotí za 2. Štefančík tohto ministra neznámkoval.

Premávka na hraniciach medzi SR a ČR je výrazne nižšia oproti štandardu, tvrdí Naď
Premávka na slovensko-českých hraniciach je výrazne nižšia oproti bežnému štandardu. Podľa monitoringu aktuálnej situácie na hraniciach s ČR, na ktorých od 18. septembra realizujú náhodné kontroly, to uviedol minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).... Čítať ďalej
23 | 09 | 2020 | TASR

Minister obrany Jaroslav Naď: jednotkár

Jednoznačný jednotkár. Jeho pôsobenie v rezorte hodnotia všetci traja politológovia na výbornú. Podľa Cirnera ide o jedného z najlepších ministrov. „Je na ňom vidieť, že má koncepciu, presne vie, čo chce a ako to urobiť. Rozumie problematike rezortu,“ uviedol vo svojom popise. S jeho slovami súhlasí aj Štefančík.
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský: 2 a 3

Hoci v tomto odbore sa nepovažuje za veľkého odborníka, Mesežnikov by dal známku 2. „Zložité ministerstvo popretkávané rôznymi vzťahmi a korupciou, v ktorom nie celkom manažérsky typ, ale charakterný človek Mičovský musí mať širšie lakte a menej dôverovať a viac preverovať,“ myslí si Cirner a prikláňa sa k trojke. Štefančík dáva „absolvoval“. Podľa neho Mičovský vyzerá ako slušný človek so snahou odkrývať korupciu.

SMER-SD zvažuje odvolávanie ministra hospodárstva Richarda Sulíka
Strana Smer - sociálna demokracia chce iniciovať mimoriadnu schôdzu Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR). Poslanci sa na nej majú venovať predaju akcií Východoslovenskej energetiky spoločnosti E.ON od RWE. V tejto súvislosti uvažuje aj nad... Čítať ďalej
23 | 09 | 2020 | SITA

Minister hospodárstva Richard Sulík: trikrát výborná

Ďalší čistý jednotkár. Mesežnikovi na ňom imponovalo, že jasne definoval predstavy o tom, čo ekonomika v dnešnej situácii potrebuje, hoci jeho komunikácia nebola z najšťastnejších. Sulíka považuje na slovenské pomery za už „ošľahaného harcovníka“. Myslí si, že sa celkom osvedčil, aj keď sa určite nájdu ľudia, ktorí mu všeličo vytknú.

Cirner má pocit, že aj keď chcel Sulík financie, hospodárstvo mu „možno sadlo ešte lepšie“. Podľa neho sa obklopil odborníkmi, sám dobre rozumie ekonomike a svoje videnie presadzuje bez zbytočného politikárčenia. Štefančík zas považuje za pozitívne, že ministrovi slovenské hospodárstvo leží na srdci a „vie sa postaviť za ekonomické záujmy krajiny aj za cenu, že si pohnevá svojho šéfa vo vláde“.

Na Slovensku je celkovo zatvorených 18 škôl, potvrdil B. Gröhling
Na Slovensku je k strede z dôvodu ochorenia COVID-19 úplne zatvorených 18 škôl. Ide o mierny nárast, v pondelok 21. septembra ich bolo 17. Pred rokovaním vlády to potvrdil minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling... Čítať ďalej
23 | 09 | 2020 | TASR

Minister školstva Branislav Grӧhling: známku kazí plagiátorstvo

„Vysvedčenie“ šéfa vzdelávacieho rezortu ovplyvnilo aj plagiátorstvo. Komunikáciu v prípade tejto kauzy Mesežnikov posudzuje ako nie veľmi šťastnú. Okrem toho sa ministrovi rozhodol dať 2 mínus aj preto, že problémy školstva pretrvávajú. Hoci ide o ďalšiu náročnú oblasť, ktorá potrebuje reformy a na ktorú doľahla i koronakríza, uviedol pre topky.sk.

Podľa Cirnera, minister školstva začal zle ako plagiátor. Myslí si, že ako človek, ktorý nebol spätý s rezortom, bude potrebovať čas všetko pochopiť. „Plány sú veľké, ale školstvo je kolos, ktorý pochoval už nejedného idealistu na ministerskom poste,“ uviedol Cirner a Grӧhlinga ohodnotil trojkou.

Štefanovič sa zas nemôže zbaviť dojmu, že minister rozumie iba učňovskému školstvu a ostatné mu je cudzie. Od neho dostal najlepšiu známku, dvojku.

Na podporu kultúry a športu pôjde po 20 miliónov eur, tvrdí Remišová
Predsedníčka strany Za ľudí a ministerka pre investície, regionálny rozvoj a investície Veronika Remišová (Za ľudí) tvrdí, že cez „záchrannú sieť" prepadli niektorí živnostníci, podnikatelia či pracovníci najmä v oblasti kreatívneho priemyslu a... Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | SITA

Ministerka pre informácie a regionálny rozvoj Veronika Remišová: prevažuje 2

Mesežnikov sa priklonil k dvojke, Cirner takisto, no s dovetkom, že všetko sa ešte uvidí. Podľa neho si presadila nové ministerstvo a prvé aktivity vníma pozitívne, ale „uvidíme, ako to bude zvládať, keď sa celý vlak rozbehne“. Štefančík si zas myslí, že Remišovej vystupovanie vyvoláva dojem nekompetentnosti, ale „možno je to skutočne iba zdanie“. Ako polročnú známku od neho získala 3.
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková: dáma na správnom mieste

Ako žena práva a zákona presvedčila všetkých troch odborníkov. Mesežnikov nemá väčšie výhrady, na „vysvedčení“ Kolíkovej píše 1 mínus. Uznáva, že ide o ťažký rezort a zmeny, ktoré sa pripravili, sú podľa neho v poriadku. Istý problém vidí v tom, že zastupuje najslabšiu stranu koalície a tak je niektoré reformy asi ťažšie presadiť.

Podľa Cirnera ide o dámu na správnu mieste, ktorá začala zhurta a vo svojom úsilí nepoľavuje. Považuje ju za technokratku a erudovanú expertku. Čo sa týka nevýhody, súhlasí s Mesežnikovom. Udelil jej čistú jednotku. Rovnako ju ocenil i Štefančík, podľa ktorého pri výmene vlády cítiť v súdnictve sviežejší vzduch.

Krajniakov rezort chce meniť zákonník práce, aj home office bude mať pracovnú dobu
Zmeniť sa má systém používania gastrolístkov , schéma tripartity, jasné kontúry dostane aj zamestnanie v štýle home office. Čítať ďalej
21 | 09 | 2020 | Ivan Brožík

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak: prevláda trojka

Od Mesežnikova si vyslúžil 3 s hviezdičkou. Krajniaka hodnotí podľa špecifického postupu, ktorý nevyvoláva veľké nadšenie. Hoci sa snaží o poriadok, nerobí to najinkluzívnejšou cestou. Spomenul aj konfrontáciu s odborármi.

„Pred voľbami populista, dnes väčšinou uvážlivý minister chystajúci dôležité dôchodkové reformy. Komunikácia v rámci tripartity by mala byť z jeho strany miernejšia, keď nechce byť označený za sociálneho netvora,“ myslí si Cirner. Krajniakovi dal 2. Štefančík vníma jeho prácu o stupeň horšie, minister to má od neho za 3.
Minister dopravy Andrej Doležal: dvojka s potenciálom

Mesežnikov ho nevedel ohodnotiť, Cirner ho však považuje za zdatného manažéra. „Musí si ustrážiť korupciu a nevhodné nominácie a môže byť úspešným ministrom,“ uviedol na Doležalovu adresu druhý z politológov a udelil mu dvojku. Rovnakú známku zvolil aj Štefančík, podľa ktorého nový minister zatiaľ toho veľa neukázal.

Lukašenko si podľa Korčoka „vypýtal miestenku“ na sankčný zoznam EÚ, Slovensko ho ako prezidenta neuzná
Alexander Lukašenko by mal byť zaradený na sankčnom zozname Európskej únie (EÚ). Myslí si to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nom. SaS). Povedal to po rokovaní vlády v reakcii na dnešnú Lukašenkovu inauguráciu za... Čítať ďalej
23 | 09 | 2020 | SITA

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok: samé jednotky

Opäť zhoda v hodnotení. Mesežnikov tohto predstaviteľa vlády sledoval intenzívnejšie a dáva mu 1. Cirner ho vníma ako diplomata, ktorý vie, kde je sever. Podľa neho sa nebojí odsúdiť nedemokratické režimy a porušovanie ľudských práv.

"Konečne jasné zahranično-politické smerovanie krajiny a jednoznačné vyjadrenia ," myslí si Štefančík. Okrem toho oceňuje aj to, že Korčok predstavuje Slovensko ako suverénnu krajinu a "nie ako podržtašku jednej bývalej svetovej mocnosti".
Podpredseda vlády pre legislatívu a strategické plánovanie Štefan Holý: najhoršie hodnotenie

Mesežnikov výkon Holého nevie ohodnotiť, v súvislosti s jeho menom si nevšimol žiadnu aktivitu. V závere pre topky.sk uviedol, že vláde ako takej by celkovo udelil 2. Cirner je prísnejší, Holému dal až 4. „Málo o ňom počuť, pričom si uchmatol široké kompetencie. Mal by viac popracovať na otvorenom vládnutí, lebo bude obvinený z netransparentnosti,“ myslí si Cirner.

U Štefančíka tento predstaviteľ vlády „absolvoval“. Priznal sa, že musel pozrieť na web, aby zistil „čoho je tento človek ministrom“. „Som rád, že aspoň internet tuší o jeho existencii,“ dodal posledný z trojice politológov pre portál topky.sk.

Štefan Holý má byť namiesto ministra vicepremiérom
Ministrom pôdohospodárstva za OĽaNO má byť Marcel Klimek. Čítať ďalej
15 | 03 | 2020 | Peter Haluza