Lukašenko si podľa Korčoka „vypýtal miestenku“ na sankčný zoznam EÚ, Slovensko ho ako prezidenta neuzná
23 | 09 | 2020 I SITA

Alexander Lukašenko by mal byť zaradený na sankčnom zozname Európskej únie (EÚ). Myslí si to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nom. SaS). Povedal to po rokovaní vlády v reakcii na dnešnú Lukašenkovu inauguráciu za prezidenta Bieloruska.


„Lukašenko si dnešným dňom vypýtal vstupenku na sankčný zoznam EÚ,“ komentoval konanie inaugurácie šéf slovenskej diplomacie. Korčok zároveň vyzval Lukašenka, aby zastavil násilie páchané na demonštrantoch a oznámil, že Slovensko ho neuzná za bieloruského prezidenta.

Alexander Lukašenko vládne v Bielorusku od roku 1994. Vo voľbách 9. augusta dostal podľa oficiálnych údajov 80 percent hlasov, mnohí však toto číslo považujú za zmanipulované. Výsledok vyvolal hromadné protesty v uliciach bieloruských miest. Tie trvajú už siedmy týždeň, pričom demonštrantov podporuje aj Lukašenkova volebná súperka Svetlana Cichanovská či predstavitelia EÚ.

Alena Zs. obvinená z prípravy vrážd prokurátorov a advokáta zostáva vo väzbe
Alena Zs., najnovšie obvinená v kauze prípravy vrážd prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Maroša Žilinku, prokurátora Generálnej prokuratúry SR Petra Šufliarskeho a advokáta Daniela Lipšica, bude naďalej stíhaná väzobne. Rozhodol o tom... Čítať ďalej
23 | 09 | 2020 | TASR