Von der Leyenová hrozí Poľsku opatreniami, pretože vytvorilo "zóny bez LGBT"
16 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová zaútočila na poľskú vládu za to, že dovolila vytvorenie „zón bez LGBT“, a oznámila hroziace protiopatrenia, informuje portál RT.


„Zóny bez LGBT sú zóny bez ľudskosti,“ uviedla Von der Leyenová v stredu pri vystúpení pred Európskym parlamentom.

"V našej (Európskej) únii nemá takéto správanie miesto," pohrozila predsedníčka Európskej komisie a dodala, že akékoľvek porušenia európskych zákonov týkajúcich sa zaobchádzania s LGBT komunitou „nemožno tolerovať“.

Otvorené protihomosexuálne postoje poľských predstaviteľov tiež podnietili Komisiu k vypracovaniu „stratégie na posilnenie práv LGBT“ v tomto bloku. Súčasťou bude tlak na uznanie registrovaných rodinných vzťahov osôb rovnakého pohlavia medzi občanmi EÚ vo všetkých členských krajinách. "Ak ste rodičom v jednej krajine, ste rodičom v každej krajine," poznamenala Von der Leyenová.

Litva uznala Cichanovskú za prezidentku Bieloruska. Minsk tvrdí, že sa porušuje medzinárodné právo
Podľa vyhlásenia Rady republiky, hornej komory parlamentu v Minsku, rozhodnutie Litvy uznať Svetlanu Cichanovskú za vodkyňu Bieloruska „porušuje normy medzinárodného práva“, informuje portál RT. Čítať ďalej
15 | 09 | 2020 | Marek Molnár


V súčasnosti niektoré krajiny v Únii neuznávajú manželstvá a rodičovstvo osôb rovnakého pohlavia, čo niekedy vedie k tomu, že občania, najmä deti, majú pri prekračovaní hraníc v rámci EÚ odlišné právne postavenia.

Od tohto roku sa rôzne regióny Poľska vyhlásili za „zóny bez ideológie LGBT“, čo sa časovo zhodovalo s miestnymi zákazmi homosexuálnych manželstiev a LGBT udalostí. Práve teraz tvoria tieto zóny asi tretinu krajiny.

Európska komisárka pre spravodlivosť a rovnosť Helena Dalli v júli oznámila, že šiestim poľským mestám nebude pridelené financovanie EÚ na prijatie „zón bez LGBT“.

Mestám, ktoré prišli o ďalšie financovanie z EÚ, vláda sľúbila kompenzáciu.

Kremeľ tvrdí, že Lukašenka považuje za legitímneho bieloruského prezidenta
Kremeľ považuje Alexandra Lukašenka za legitímneho bieloruského prezidenta, povedal novinárom hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina, informuje portál RT. Čítať ďalej
16 | 09 | 2020 | Marek Molnár