Slovensko zbytočne stratilo polrok pri zavedení zálohovania, tvrdí Sólymos
16 | 09 | 2020 I TASR

Slovensko zbytočne stratilo polrok pri zavedení zálohovania. Teraz sa systém bude "šiť horúcou ihlou". Tvrdí to exminister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd). Reagoval tak na to, že vláda v stredu schválila posunutie zálohovania na pôvodný termín.


Zavedenie zálohovania sa podľa Sólymosa odkladať nemalo. Myslí si tiež, že pandémia nebola skutočným dôvodom na presun zavedenia zálohovania. "Nikto nemá istotu, či ide o definitívne rozhodnutie. Nejde len o zmätky. Výsledok je, že sa premrhal čas a teraz sa celý systém zálohovania bude šiť horúcou ihlou, a to môže mať na funkčnosť systému fatálne dosahy," hovorí bývalý minister.

Zálohovanie budú financovať a prevádzkovať výrobcovia, ktorí mali mať dva roky na nastavenie a testovanie celého systému, pripomína Sólymos. Pre zmeny termínu, tak budú mať na to menej času. "Čím viac problémov sa ukáže po spustení systému, tým menej ľudí bude PET fľaše a plechovky chodiť vracať. A to už je skutočný problém pre životné prostredie aj pre fungovanie systému," podotkol Sólymos.

Vláda v stredu schválila pôvodný štart zálohovania PET fliaš a hliníkových obalov. Termín bol oddialený pre obavu z dôsledkov pandémie nového koronavírusu na 1. január 2023. Teraz sa posunul späť na 1. január 2022. Parlament má o novele zákona o odpadoch rokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

Šeliga podal na poslancov ĽSNS podnet pre nenosenie rúšok v pléne
Podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Šeliga (Za ľudí) podal podnet na Okresný úrad v Bratislave v súvislosti s tým, že poslanci ĽSNS nemali na poslednej schôdzi parlamentu v pléne rúška. Informoval o tom v stredu na sociálnej... Čítať ďalej
16 | 09 | 2020 | TASR