Dajte zbohom globalizácii, blíži sa „Vek chaosu“, varuje Deutsche Bank
11 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Štyri desaťročia globalizácie sa možno chýlia ku koncu a my by sme mohli vstúpiť do „Veku neporiadku“, ktorý pretvorí ekonomiky, ako aj politiku, uviedli analytici z Deutsche Bank, informuje portál RT.


Jednou z kľúčových charakteristík novej éry bude zvrátenie nespútanej globalizácie, predpovedal tím analytikov vedený stratégom Jimom Reidom. "Aj keď sme od roku 1980 videli najlepší kombinovaný rast cien aktív v ktorejkoľvek ére v histórii s celoplošnou veľmi silnou návratnosťou akcií a dlhopisov, Vek neporiadku tento trend pravdepodobne prelomí," dodal tím.

Zhoršenie vzťahov medzi USA a Čínou je ďalšou témou (jednou z ôsmich), ktorá definuje ďalšiu zreteľnú éru modernej doby, „ktorá je urýchlená, ale nie je spôsobená pandémiou“. Analytici poznamenávajú, že čínska ekonomika bude prekonávať priepasť s USA a do konca desaťročia by ju mohla konečne prekonať.

„Môžeme vidieť zrážku kultúr a záujmov, najmä keď sa Čína blíži k najväčšej ekonomike na svete,“ píše sa v správe.

Ruský Gazprom zvyšuje dodávky zemného plynu do Číny
Ruský monopol zemného plynu Gazprom zvýšil v júli a auguste v porovnaní s júnom svoje dodávky zemného plynu do Číny prostredníctvom nového ropovodu na Sibíri, uviedol vysoko postavený predstaviteľ spoločnosti Gazprom, informuje portál... Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Našťastie je nepravdepodobné, že by táto ekonomická situácia spôsobila skutočný vojenský konflikt medzi týmito dvoma štátmi, ako sa to zvyčajne stáva, keď sa rastúca mocnosť pokúsi napadnúť vládnuci štát. Analytici sa domnievajú, že namiesto toho bude pokračovať hospodárska vojna - s clami, sankciami a útokmi v technologickej sfére.

Bez ohľadu na to, kto vyhrá prezidentské voľby v USA v roku 2020, rozpor medzi týmito dvoma superveľmocami bude narastať.

Zatiaľ čo kríza Covid-19 už postavila európsku ekonomiku na križovatku, Deutsche Bank tvrdí, že nasledujúce desaťročie pre Európu môže byť „dekádou príležitosti alebo zlomu“.

Macron sa chce vyhnúť eskalácii napätia medzi EÚ a Tureckom
Štáty Európskej únie by mali mať jednotnejšiu pozíciu a vyhnúť sa eskalácii napätia s Tureckom, uviedol vo štvrtok francúzsky prezident Emmanuel Macron, informuje portál RT. Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Nerovnosť vo svete sa môže po Covid-19 ešte zhoršiť, tvrdí banka. Nerovnosť úzko súvisí s medzigeneračným rozdielom, analytici však očakávajú, že počet mladších voličov do konca desaťročia prevýši počet tých, ktorí sa narodili pred rokom 1980. To by mohlo viesť k veľkým politickým zmenám v mnohých sférach - od daní po klímu.

„Takýto posun v rovnováhe síl by mohol zahŕňať tvrdší režim dane z dedičstva, menšiu ochranu príjmu pre dôchodcov, viac daní z majetku, spolu s vyššími daňami z príjmu a právnických osôb, ako aj všestrannejšie prerozdeľovacie politiky,“ ďalej tvrdí správa.

Nakoniec, nasledujúcich 10 rokov ukáže, či exponenciálny rast hodnoty technologických spoločností stál za to. Banka tvrdí, že sa buď zaháji technologická revolúcia, alebo sa ukáže ako druhá dot-com bublina.

Francúzsko a Nemecko spejú k federácii - všímajú si politológovia
Európa potrebuje závan čerstvého vzduchu, tvrdí nemecký politik (Zelení) Daniel Cohn-Bendit a profesor politológie Claus Leggewie z Essenu. Francúzsko a Nemecko by podľa nich mali urobiť veľký skok - a spojiť sa do federácie. Čítať ďalej
10 | 09 | 2020 | Ivan Brožík