Šok na našej futbalovej scéne: Ján Kozák ml. už nie je trénerom Slovana
05 | 09 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

S týmto veru nikto nerátal. Tréner Ján Kozák ml. skončil na lavičke slovenského futbalového majstra ŠK Slovan Bratislava. Oznámilo to vedenie klubu, ktoré svoj krok zdôvodnilo neuspokojivými výkonmi mužstva.


O Kozákovom konci na lavičke Slovana ako prvá informovala RTVS vo svojom piatkovom večernom spravodajstve. O dve hodiny neskôr to potvrdil aj samotný klub na svojej webovej stránke.

„Vzhľadom na neuspokojivé výkony, ktoré nezodpovedajú potenciálu kádra a predovšetkým značke ŠK Slovan Bratislava, sme sa rozhodli pre zmenu na trénerskom poste. Slovan sa musí prezentovať iným výkonom a iným prejavom. Dlhšie sme zvažovali tento krok. Posledné zápasy boli z pohľadu nášho herného prejavu veľmi zlé a slabé, nevideli sme očakávané zlepšenie. Naopak, mužstvo v poslednom období stagnovalo. Slovan sa stále musí zlepšovať, čo sa však v tomto prípade nedialo. Máme pred sebou najdôležitejšiu fázu v rámci európskych pohárov, na ktorú musíme byť čo najlepšie pripravení, a po posledných zápasoch sme presvedčení, že mužstvo potrebuje nový impulz,“ napísal na webe Slovana generálny riaditeľ klubu Ivan Kmotrík ml., ktorý ďalej píše že poslednou kvapkou mal byť štvrtkový výkon v Slovenskom pohári, ktorý vedenie nemôže nazvať inak než blamážou.
Výmena ako nový impulz

 Podľa Kmotríka ml. si fanúšikovia, ktorí merali na zápas cestu, alebo sledovali priamy prenos na Slovan TV, nezaslúžia vidieť takýto prejav. „Potrebujeme konať rázne a rýchlo. Meno nového trénera oznámime verejnosti a fanúšikom v najbližších dňoch. Veríme, že nový tréner prinesie do mužstva nový impulz,“ uzavrel v stanovisku generálny riaditeľ klubu. „Jánovi Kozákovi ml. týmto ďakujeme za odvedené služby pre Slovan Bratislava a prajeme veľa úspechov v ďalšej kariére,“ píše sa v závere stanoviska klubu k odvolaniu trénera.

Futbalisti Slovana sa naposledy vytrápili v Slovenskom pohári, kde obhajca trofeje vyhral v 2. kole na trávniku treťoligového FK Beluša až po dráme 2:0. Predtým zvíťazil v dohrávke 5. kola Fortuna ligy v Žiline nad AS Trenčín 2:1 gólom v samom závere zápasu.
V lige prehrali len raz

Ján Kozák ml. sa ujal funkcie trénera Slovana po odvolaní trénera Martina Ševelu vlani po vyradení tímu v 1. predkole Ligy majstrov so Sutjeskou Nikšič a s mužstvom to dotiahol až do skupinovej fázy Európskej ligy. Suverénnym spôsobom ovládol aj celý  fortunaligový ročník 2019/2020.

V tohtoročnej sérii európskych pohárov vypadli „belasí“ v prvom predkole Ligy majstrov po známych nechutných udalostiach na Faerských ostrovoch. Európska futbalová únia (UEFA) im skontumovala duel na ihrisku KÍ Klaksvík (0:3) po tom, ako testy v oboch tímoch tíme Slovana odhalili prípady koronavírusu. Náš úradujúci majster tak bude pokračovať v 2. predkole Európskej ligy. Vycestuje do Fínska, kde sa stretne s tamojším majstrom KuPS Kuopio.

Na našich ligových trávnikoch Slovanisti zo štyroch odohratých tohtosezónnych ligových duelov zaváhal iba raz, keď v Zlatých Moravciach prehrali 1:2. V tabuľke sú o skóre druhí pred MŠK Žilina a za zatiaľ „stopercentným“ lídrom z DAC Dunajská Streda, ktorý má o zápas navyše, zaostávajú o šesť bodov.