Ruskí zlodeji prešli počas korony na nové typy podvodov
31 | 08 | 2020 I Imrich Kovačič

Rast nákupu cez internetové obchody a zvýšenie objemu bezhotovostných platieb je novou živnou pôdou pre kybernetických zlodejov. Uviedol portál Ura.news.


Počas pandémie koronavírusu a režimu samoizolácie sa v Rusku objavili nové typy podvodov. Podľa odborníkov na informačné technológie to spôsobil rast počtu bezhotovostných platieb.


„Počas karanténneho obdobia sa objavili nové dôvody pre bezhotovostné platby. Zároveň sa objavili i klony známych internetových obchodných platforiem na predaj drahého počítačového vybavenia,“ uviedol špecialista na podvody Alexander Inojadov z právnickej firmy BMS.


„Keď bol v Moskve obmedzený pohyb osôb, objavili sa podvodné služby, ktoré ponúkali nákup „priepustiek“ na obdobie karantény za cenu od 3 000 do 5 500 rubľov, (približne 30 až 55 EUR)“ povedal Pavel Sedakov, zástupca riaditeľa spoločnosti Group-IB pre podnikovú komunikáciu.


Ruský Roskozmos zaznamenal za necelý mesiac 80 stretnutí Zeme s asteroidmi
"Asteroidy zo skupiny Apollo v auguste kolidovali so Zemou až 80-krát." Tak znie agentúrou Roskozmos práve vydaná správa . Čítať ďalej
30 | 08 | 2020 | Ivan Brožík

Podvodníci tiež začali aktívne využívať populárne internetové stránky s bezplatnými inzerátmi. Na nich potenciálnym záujemcom zverejnili odkaz na falošnú stránku úmyselne vytvorenú na ukradnutie ich dôverných údajov. Pod hlavičkou údajnej kuriérskej služby lákali od ľudí dáta pod zámienkou prevodu peňazí za vybraný tovar a doručenie.


Taktiež sa objavilo veľké množstvo podvodníkov, ktorí ponúkali rôzne sociálne výhody v súvislosti s pandémiou, Prípadne rovno „peňažnú podporu“. Podľa Sergeja Golovanova zo spoločnosti Laboratóriá Kaspersky však pred výplatou peňazí najprv od obetí žiadali vopred „fixnú ​​platbu“ alebo „províziu“.


Najnovšie sa predmetom podvodov stala aj pripravovaná vakcína proti koronavírusu. „Ide o štandardný phishing, čiže kradnutie osobných údajov pod zámienkou nejakej výhody ponúkanej väčšinou naoko zdarma,“ objasnil Jevgenij Vološin, riaditeľ odborných služieb BI.ZONE.


Odborník na kybernetickú bezpečnosť Alexej Kuročkin preto ako ochranu pred podvodníkmi odporúča jednoduché opatrenia. Radí zaobstarať si virtuálnu bankovú kartu a otvoriť si v banke bezpečný účet.


Vladimír Putin a Alexander Lukašenko sa dohodli na stretnutí v Moskve
Pracovná nedeľa oboch prezidentov - v telefonickom rozhovore vznikla dohoda na stretnutí v hlavnom meste Ruskej federácie. Čítať ďalej
30 | 08 | 2020 | Ivan Brožík