Podvodníci s falošnými internetovými stránkami bánk sa snažia zneužiť dôveru ľudí
14 | 12 | 2019 I SITA

Na finančnom trhu sa často objavujú rôzne skupiny pokúšajúce sa o úverové podvody. Národná banka Slovenska (NBS) aktuálne upozorňuje spotrebiteľov na podvodné konanie neznámych subjektov, ktoré lákajú klientov na získanie pôžičky prostredníctvom internetových stránok falošných bánk.


"Odporúčame klientom, aby pri žiadosti o úver uprednostňovali poskytovateľov, ktorí sú v registri veriteľov vedenom Národnou bankou Slovenska. Tieto spoločnosti poskytujúce úvery podliehajú dohľadu NBS a sú regulované platnou slovenskou legislatívou," uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková.

Subjekty s neznámou identitou si zvyknú zaregistrovať internetovú stránku s použitím slova „Bank" v názve. Internetová stránka takejto falošnej banky budí podľa Národnej banky Slovenska dojem dôveryhodnosti, pretože je zabezpečená https protokolom, zároveň sú uvedené aj kontaktné údaje. "Pre získanie sľubovanej pôžičky musí potenciálny klient zaslať dôverné osobné údaje, napríklad kópiu občianskeho preukazu alebo pasu, a vopred uhradiť poplatok za poskytnutie pôžičky. Pôžička však klientovi nie je nikdy poskytnutá," varuje centrálna banka.

Avšak ako pre agentúru SITA povedal finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik, keďže na Slovensku už niekoľko rokov pôsobí viacero internetových bánk na základe európskej licencie, je pre bežného človeka ťažšie rozoznať reálnu novú banku od falošnej. "Ako jednoznačne podozrivé sa najrýchlejšie ukazujú jazykové chyby, keďže podvodné stránky používajú google preklad s množstvom chýb či českými výrazmi v textoch. Pri niektorých stránkach dokonca vidno, ako sa text v prvých sekundách po načítaní stránky prekladá do Slovenčiny z cudzieho jazyka," hovorí Búlik.

Podozrivá je podľa Búlika aj zahraničná infolinka, keďže aj zahraničné banky pôsobiace na Slovensku majú vždy prenajatú lokálnu infolinku. Pri úvere je zase mimoriadne podozrivé podľa neho hradenie poplatkov pred schválením úveru. Vysoká konkurencia medzi bankami na Slovensku je pre klienta pozitívna. "V oblasti úverov je počet bánk s aktuálnou licenciou na poskytovanie pôžičiek na Slovensku natoľko vysoký, že nie je dôvod hľadať alternatívy. Ak však človek potrebuje zmenu, je dôležité pozrieť sa na každú novú značku mimoriadne kriticky," dodal Búlik.