Epidémia zrodila nové služby: Online opravár či pes na prechádzku
05 | 04 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Niektoré služby prešli na predtým nemysliteľný online režim. Vznikli i úplne nové. Napísal Life.ru.


Mnoho profesií vrátane inštalatérov, elektrikárov a opravárov muselo v Rusku kvôli nútenej karanténe prejsť na online služby.


Inštalatér Ivan pracuje vo svojej špecializácii viac ako 15 rokov. Doteraz pracoval len bežným spôsobom, teda iba vlastnými rukami. Teraz sa však časy zmenili. Nútená izolácia klientov ho prinútila prejsť na novú úroveň. Teraz skúsený inštalatér sedí doma a radí prostredníctvom video komunikácie. Zákazníci si tak robia opravy sami pod video dohľadom.


Vďaka tomu mu neubudlo práce ani v čase koronavírusu. Dokonca zaznamenal rast objednávok. Nový prístup si podľa neho vyžaduje zvýšené úsilie a trpezlivosť. Musí vysvetľovať, čo je potrebné odfotografovať alebo ukázať na videu. Aby mohol na diaľku navrhnúť postup. Ivan pripúšťa, že pracovať vlastnoručne bolo jednoduchšie. Ale ak nechce prísť o príjem, nemá na výber.


Prevádzkovateľ inzercie služieb Yandex vyznačuje pre prehľadnosť tie, ktoré možno poskytovať aj online formou. Najnovšie sa to už netýka len prekladateľov či copywriterov. Na online prešli už aj právnici, účtovníci, inštalatéri, elektrikári a opravári.


Dom snov Peštovej a Haberu: Z prepychu vám spadne sánka
Niektorí ľudia investujú do drahých áut či napríklad umeleckých diel, narozdiel od nich Pavol Habera (57) radšej do nehnuteľností. Píše portál ahaonline. Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | Dominik Simon

Yandex zaznamenal so začiatkom hromadnej izolácie nové kategórie služieb. Napríklad kurzy pletenia, výroby syrov, poradenstvo pre domácich miláčikov či pomoc na diaľku v právnych záležitostiach. Objavili sa dokonca ponuky na organizovanie spoločných online večierkov.


Podľa YouDo.com začali byť vyhľadávanejší online lektori. Hlavne na výučbu cudzích jazykov a školských predmetov ako algebra, geometria či geografia. Okrem školských predmetov sú populárne aj ďalšie služby učiteľov. Napríklad spevu, JavaScriptu a Pythonu alebo hry na klavír.


Podľa YouDo.com sa ľudia tiež častejšie obracajú na psychológov. Nemožnosť ísť do posilňovne dala zasa podnet na rozvoj online trénerov. Predovšetkým fitness, jogy a tanca.


Zásadne novou službou je online pestúnka. Takáto opatrovateľka môže s dieťaťom komunikovať prostredníctvom videa, zatiaľ čo rodičia pracujú. Môže sa s nimi učiť alebo virtuálne hrať.


Stádo divokých kôz sa potuluje prázdnym britským mestom. Obyvatelia sa zabávajú z okien (VIDEÁ)
Stádo divých kôz putuje opustenými ulicami waleského prímorského mesta Llandudno, zatiaľ čo obyvatelia zostávajú v domácej karanténe, aby sa obmedzil šírenie koronavírusu, informuje HuffPost. Čítať ďalej
03 | 04 | 2020 | Timotej Dudka

Vyhľadávacia služba Profi.ru uviedla, že dopyt po poskytovaní online služieb rastie každým dňom. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka sa zdvojnásobil.


Podľa Profi.ru je záujem aj o špeciálne vzdelávanie ako kreslenie a hranie na hudobných nástrojoch. Napríklad na saxofón alebo flautu.


Online služba Avito nezaznamenala prudký nárast. Pretože používatelia sú podľa nej už dlhodobo zvyknutí robiť veľa činností online. Najmä pokiaľ ide o školenia. Ale aj tu zaregistrovali prispôsobovanie sa aktuálnej realite. Napríklad ponuky na nákup a dodávku potravín i liekov. Či kuchárov s dlhoročnými skúsenosťami, ktorí sľubujú perfektne naučiť variť.


„Bobík je jediný pes vo výškovej budove. Teraz chodí na prechádzku 60 krát denne“. Aj takéto vtipy sú typické pre súčasný dopyt. Spoločnosť Avito poznamenáva, že existujú „podnikavci“, ktorí radi ponúknu psa na krátkodobý prenájom.


Služba preto blokuje zdraviu nebezpečné či zjavne špekulatívne inzeráty. Povedzme ponuky na predaj priepustiek na dobu zákazu vychádzania alebo kuriérskej uniformy.


V Británii sa kradne ako za vojny. Zlodeji idú po toaleťáku, špekulanti ponúkajú falošné testy
Správy o dobrých skutkoch a nezištnom dobrovoľníctve počas pandémie koronavírusu naplnili britské médiá. Ľudia však okrem nebezpečného vírusu musia čeliť aj jedincom, ktorí vedia terajšiu situáciu bravúrne zneužívať. Píše portál... Čítať ďalej
04 | 04 | 2020 | Dominik Simon