Ako sa dá budovať 5G sieť bez Huawei? Politici váhajú, Telekom zbiera fakty
26 | 08 | 2020 I Ingrid Vrabcová

Telekom pokrýva 5G sieťou v súčasnosti už 40 miliónov obyvateľov. Teraz sa musí definitívne rozhodnúť, ako to bude s Huawei, píšeFrankfurter Allgemeine Zeitung.


Politici váhajú, Telekom a Vodafon však musia konať. Pracujú naplno, stavajú stožiare a dodávajú nové vybavenie. 5G sieť Telekomu pokrýva už 40 miliónov obyvateľov anténnou technológiou, z čoho polovica pochádza od spoločnosti Huawei.

Koncern však zbiera fakty o používaní tejto technológie a je ochotný ísť aj do rizika.

Zahraniční bezpečnostní experti z Ameriky ale aj z Berlína sa s nedôverou pozerajú na čínskeho dodávateľa a nechcú, aby bol súčasťou budovania tejto telekomunikačnej siete budúcnosti. Vyčítajú mu prílišné väzby na Čínsku vládu a jeho technológia sa považuje za potenciálnu hrozbu. Označujú ju za vstupnú bránu pre špionáž a sabotáže.

Politické potýčky okolo 5G (Elena Pustovojtová)
Komentár Eleny Pustovojtovej (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
08 | 08 | 2020 | Zuzana Perželová


Ak sa tento názorový prúd presadí aj v Nemecku, sieť by sa ďalej už nemohla rozširovať a komponenty Huawei by sa museli najskôr vymeniť.  Ambiciózne plány nemeckých politikov, pokiaľ ide o 5G sieť, by sa tak výrazne spomalili.

Úrad spolkového kancelára a ministerstvo hospodárstva boli doposiaľ proti zákazom a obmedzeniam komponentov od Huawei. Dokonca aj  odborníci v oblasti bezpečnosti a zodpovedné úrady sa zhodli na tom, že nie je dôvod zbavovať sa Huawei. Na to sa ale prevádzkovatelia mobilných sietí spoliehať nemôžu. Navyše chýbajú potrebné zákony, ktoré by ich investície ochránili.

Argumentov je už v súčasnosti naozaj dosť. Preto je potrebné túto hru už raz a navždy ukončiť.

Rezort dopravy pripravuje výhlášku o bezpečnostných opatreniach pri implementácii a prevádzke 5G sietí
V súvislosti so zavádzaním technológií 5G Ministerstvo obrany SR úzko spolupracuje s Národným bezpečnostným úradom. Čítať ďalej
09 | 08 | 2020 | SITA