Zemanovi operovali zlomenú ruku. Zostáva v nemocnici a mení program
26 | 08 | 2020 I Timotej Dudka

Prezident Miloš Zeman si v utorok večer zlomil ruku a podstúpil operáciu v pražskej nemocnici. „Operácia prebehla štandardným spôsobom a teraz je pán prezident v štandardnej pooperačnej starostlivosti,“ napísal pre iDnes.cz hovorca Jiří Ovčáček. Hrad bude musieť upraviť najbližší program hlavy štátu.


Operácia podľa hovorcu prezidenta trvala 1,5 až 2 hodiny a Zemanovi pri nej v celkovej narkóze lekári fixovali zlomenú ramennú kosť, ktorá spája rameno a lakeť. „Operácia prebehla bez komplikácií,“ potvrdila hovorkyňa vojenskej nemocnice Jitka Zinkeová.

Ako dlho bude musieť Zeman zostať po operačnom zákroku v nemocnici, nie je zatiaľ jasné. Otázka rekonvalescencie je podľa Ovčáčka predčasná, prezidentov program sa však prispôsobí jeho zotavovaniu.

Miloš Zeman poslal list Putinovi
Český prezident Miloš Zeman vo štvrtok zaslal list ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi pri príležitosti výročia konca druhej svetovej vojny. Čítať ďalej
09 | 05 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


„Komunikuje so svojimi spolupracovníkmi, so svojím okolím, prejavuje záujem o svoj budúci program v najbližších dňoch a týždňoch. Operácia sa podarila, v priebehu dňa sa lekári poradia, ako to bude ďalej s rekonvalescenciou. Tiež sa poradíme na Hrade a predovšetkým s pánom prezidentom, ako to bude s programom,“ uviedol Ovčáček na predpoludnie Českej televízii.

Zrušiť sa zatiaľ musela Zemanova účasť na poklepanie základného kameňa Najvyššieho kontrolného úradu aj stretnutie s kardinálom Dominikom Dukom. Prezidenta sa zrejme nedočkajú ani na južnej Morave, kde mal budúci týždeň počas trojdňovej návštevy začať školský rok na strednej záhradníckej škole v Rajhrade alebo hovoriť s občanmi Hodonína. Sprevádzať ho mala manželka Ivana.

„Ak máte zlomenú ruku a tá ruka je fixovaná, spôsobuje to diskomfort. Som (k návšteve južnej Moravy) skôr skeptický,“ prezradil pre Rádio Z Ovčáček.

Zeman poslal list Putinovi, ocenil hrdinstvo vojakov Červenej armády
Český prezident Miloš Zeman vyjadril ľútosť, že si nemohol pripomenúť koniec vojny spolu s Putinom na Červenom námestí v Moskve. Čítať ďalej
09 | 05 | 2020 | TASR


Zeman sa zranil v utorok večer. „Pán prezident večer sledoval televízne spravodajstvo a po ukončení nevyužil opory v podobe palice alebo pomoci ochranky, zakopol a zlomil si pravú ruku,“ popísal pre iDnes.cz okolnosti nehody Ovčáček krátko po 23. hodine. „Povedal, že sám zvládne prejsť určitú vzdialenosť, čo robiť nemal,“ rozviedol hovorca pre ČTK.

Podľa neho sa jedná o dôsledok toho, že prezident trpí polyfunkčnou neuropatiou dolných končatín. O prezidentovom úraze informoval Ovčáček na Twitteri v utorok krátko po pol jedenástej večer s tým, že „pán prezident je v kontakte s rodinou a spolupracovníkmi“.

Šesť mesiacov väzenia za porušenie karantény!
Ženu menom Asher Faye Vanderová Sandenová odsúdili v Austrálii na šesť mesiacov odňatia slobody za porušenie karanténnych opatrení zavedených v súvislosti s koronavírusom SARS-CoV-2, informovala v utorok na svojej webovej stránke stanica... Čítať ďalej
26 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR