Otvorenie materských škôl v septembri by malo byť bezproblémové
16 | 08 | 2020 I SITA

Materské školy sú podľa predsedníčky Rady pre rozvoj materských škôl Michaely Vargovej pripravené, majú nastavené pravidlá zabezpečovania dezinfekcie a bezpečnosti priestorov. S ich otvorením v septembri by nemali byť problémy.


Materské školy by v septembri nemali mať problém s otvorením, pokiaľ v ich obci či meste bude priaznivá epidemiologická situácia. Škôlky sú podľa Vargovej pripravené, majú tiež dôveru v ministerstvo aj v Úrad verejného zdravotníctva, že nastavia metodiku tak, aby boli prípadné problémy či pochybnosti zvládnuteľné. Poznamenala, že vhodné by bolo, ak by každý pristupoval k riešeniam v prípade druhej vlny pandémie racionálne a s rozvahou.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR plánuje 18. augusta predstaviť verejnosti podrobný plán opatrení v prípade druhej vlny šírenia ochorenia COVID-19. Na margo posledných usmernení ministerstva školstva Vargová uviedla, že boli postačujúce, no mali tendenciu celoplošne usmerňovať aj to, čo sa nedalo, napríklad odpočinok detí či stravovanie.

Za sporné Vargová považuje aj preberanie detí inými osobami ako učiteľom. „Obmedzovať vstup rodičov do spoločných priestorov nemá význam a už vôbec nie prvé dni či týždne pri nástupe, keď prebieha adaptácia. Učiteľka musí prebrať dieťa priamo od rodiča, dieťa sa má cítiť bezpečne každú jednu chvíľu, nemá ho hore dole po budove vodiť nejaká iná osoba,“ vysvetlila.

Slováci by privítali nahradenie obedov zdarma vyšším daňovým bonusom
Od budúceho roka plánuje vláda vymeniť "obedy zdarma" za vyšší daňový bonus na dieťa až do 15 rokov. Podľa prieskumu spoločnosti Nielsen Admosphere takmer polovica ľudí na Slovensku považuje dvojnásobný daňový bonus na dieťa výmenou za zrušenie... Čítať ďalej
16 | 08 | 2020 | Diana Zaťková / SITA


Aj v prípade obmedzovania počtov detí v triedach by bolo potrebné tieto počty definovať podľa priestorových podmienok danej školy a urobiť by to mal regionálny úrad verejného zdravotníctva. Zároveň dodala, že najlepšie by bolo, ak by k znižovaniu počtov nedošlo a materskú školu mohli navštevovať všetky deti.

Vargová podotkla, že zriaďovatelia by mali mať včas informácie o podpore, a to či už finančnej alebo inej.  Celé to podľa nej súvisí aj od kvality a odbornosti riadenia materských škôl na strednej úrovni. „Je potrebný partnerský prístup zriaďovateľ-riaditeľ-učiteľ-rodič, inak deťom nepomôžeme,“ uzavrela.

Väčšina Slovákov chce bezplatnú verejnú dopravu
Vláda plánuje zavedenie bezplatnej dopravy v autobusoch, v mestskej hromadnej doprave (MHD) a vo vlakoch pre deti, žiakov, študentov, dôchodcov a vozičkárov. V prieskume spoločnosti Nielsen Admosphere podporuje tieto plány takmer 63 percent... Čítať ďalej
16 | 08 | 2020 | Diana Zaťková / SITA