Väčšina Slovákov chce bezplatnú verejnú dopravu
16 | 08 | 2020 I Diana Zaťková / SITA

Vláda plánuje zavedenie bezplatnej dopravy v autobusoch, v mestskej hromadnej doprave (MHD) a vo vlakoch pre deti, žiakov, študentov, dôchodcov a vozičkárov. V prieskume spoločnosti Nielsen Admosphere podporuje tieto plány takmer 63 percent Slovákov.


Vládou plánované zavedenie bezplatnej dopravy v prieskume spoločnosti Nielsen Admosphere pre agentúru SITA toto opatrenie označilo za veľmi dobré 43,4 % a za dobré 19,2 % opýtaných. Za veľmi zlý krok to považuje 10 % a za zlý 8,3 % respondentov.

Bezplatná verejná doprava pre vybrané skupiny obyvateľstva je súčasťou ohláseného sociálneho balíčka vlády Igora Matoviča v objeme 500 miliónov eur. Nárok na bezplatnú vlakovú dopravu vo vozňoch druhej triedy vlakov vo verejnom záujme na objednávku štátu majú žiaci, študenti a dôchodcovia už od novembra 2014. Toto opatrenie vtedy zaviedla druhá vláda Roberta Fica (Smer-SD).

Z hľadiska vzdelania má uvedené opatrenie vlády najvyššiu podporu u ľudí so základnou školou, alebo so strednou školou bez maturity, spomedzi nich to hodnotí veľmi pozitívne 48,8 %. Za veľmi dobré opatrenie to považuje 42,9 % respondentov so strednou školou s maturitou a 37,3 % ľudí s vysokoškolským vzdelaním.

Najväčšiu priazeň k bezplatnej doprave na základe veľkostí sídiel prejavili obyvatelia v obciach, najnižšie čísla boli zaznamenané vo veľkých mestách. Z regionálneho hľadiska má bezplatná doprava najviac stúpencov na východnom Slovensku.

Zmluvy s Tiposom ani právnikom Miškovičom nemali byť uzatvorené, vyhlásil Sulík
Uzatvorenie zmluvy medzi Tiposom a Fun rádiom podľa R. Sulíka pripomína smerácke časy. Čítať ďalej
16 | 08 | 2020 | Peter Haluza