Remišová chce rozvíjať ekonomiku a zvyšovať životnú úroveň
16 | 08 | 2020 I Diana Zaťková / SITA

Nová predsedníčka vládnej strany Za ľudí Veronika Remišová, ktorá funkcii nahradila doterajšieho predsedu a zakladateľa strany Andreja Kisku, plánuje zo svojej pozície klásť dôraz na rozvoj ekonomiky a zvyšovanie životnej úrovne.


Veronika Remišová, ktorú zvolili za novú predsedníčku strany Za ľudí delegáti na sneme 8. augusta v Trenčianskych Tepliciach, uviedla pre agentúru SITA, že peniaze určené na riešenie koronakrízy a eurofondy chce využiť na splatenie dlhu z minulosti, riešenie štrukturálnych problémov a na výzvy a príležitosti do budúcnosti. Z pozície ministerky investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie o tom chce presviedčať aj koaličných partnerov vo vláde.

„Ekonomická kríza súvisiaca s pandémiou koronavírusu nám priniesla veľa problémov, ale musíme sa na ňu pozrieť ako na šancu zmeniť perspektívu pohľadu na našu ekonomiku a jej kľúčové parametre. Mimoriadna podpora z prostriedkov Európskej únie (EÚ) nám dáva šancu podporiť rozvoj, inovácie a výrazne zrýchliť naše postavenie v oblastiach, v ktorých sme zaostávali,“ ozrejmila Remišová.

Spojenie maďarských strán neznamená krach spolupráce so Slovákmi, uviedol Bugár
Podľa politológa Tomáša Koziaka sú Slováci a Maďari odkázaní na politickú spoluprácu. Čítať ďalej
16 | 08 | 2020 | SITA


Vyzdvihla predovšetkým reformu školstva, zdravotníctva, daňového systému či rozdelenia kompetencií medzi štát a samosprávy a ich usporiadanie. „To sú veľké reformy, ktorými by sme vyriešili mnohé problémy, ktoré ľudí na Slovensku trápia. V 21. storočí totiž v niektorých obciach nemajú prístup k pitnej vode, stále máme infraštruktúru v dezolátnom stave a máme tu environmentálne záťaže, ktoré ničia život a zdravie ľuďom,“ zdôvodnila ministerka.

Ak má byť Slovensko úspešnou krajinou, tak musí podľa jej slov investovať do odvetví, ktoré majú veľkú pridanú hodnotu a pomôžu Slovensku zabezpečiť kvalitnejšie a lepšie platené pracovné miesta. „Mali by sme peniaze investovať do digitálnej transformácie a zlepšenia služieb štátu. Taktiež do odvetví budúcnosti, ako je elektromobilita, robotika či nové technológie.

Éru montážnej dielne musí vystriedať éra ekonomiky založenej na schopnosti našich ľudí vymýšľať nové výrobky a služby, s ktorými sa budú vedieť presadiť vo svete,“ predostrela Remišová. Zároveň plánuje hľadať praktické riešenia aj pre oblasť rodinnej politiky. „Naposledy sme v koalícii presadili výrazné zvýšenie daňového bonusu pre rodičov detí do 15 rokov, čo znamená o 270 eur ročne na dieťa navyše. V tom chceme pokračovať,“ doplnila.

Slováci by privítali nahradenie obedov zdarma vyšším daňovým bonusom
Od budúceho roka plánuje vláda vymeniť "obedy zdarma" za vyšší daňový bonus na dieťa až do 15 rokov. Podľa prieskumu spoločnosti Nielsen Admosphere takmer polovica ľudí na Slovensku považuje dvojnásobný daňový bonus na dieťa výmenou za zrušenie... Čítať ďalej
16 | 08 | 2020 | Diana Zaťková / SITA