Biden je pod paľbou kritiky za to, že navrhol, aby USA podporili tureckú opozíciu
16 | 08 | 2020 I Marek Molnár

Video, v ktorom demokratický prezidentský kandidát Joe Biden uvádza, že USA by mali podporiť tureckú opozíciu, vyvolalo v Ankare obrovský odpor, pričom túto poznámku odsúdili ako zasahovanie do jej vnútorných záležitostí, informuje portál RT.


Klip, ktorý bol nakrútený v decembri pre januárovú epizódu dokumentárneho seriálu „The Weekly“ v New York Times, sa začal objavovať na sociálnych médiách vo štvrtok, keď ho vyzdvihol kurdský novinár Arif Zêrevan.

Vo videu Biden hovorí, že USA, pravdepodobne za jeho predsedníctva, by mali „objasniť“, že „podporujeme opozičné vodcovstvo“.

"Stále zastávam názor, že ak by sme sa spojili s opozíciou priamejšie ako s nimi, mohli by sme podporiť tie prvky tureckého vedenia, ktoré stále existujú, získať od nich viac a nabádať ich, aby sa stali schopnejšími a porazili Erdogana," uviedol prezidentský kandidát Joe Biden.

Podľa šéfa európskej diplomacie, nie sú USA oprávnené vynútiť si opätovné sankcie voči Iránu
Spojené štáty podľa šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella nemajú oprávnenie vynútiť si opätovné zavedenie sankcií voči Iránu prostredníctvom mechanizmu prepojeného s jadrovou dohodou, ktorú s Iránom v roku 2015 uzavrelo šesť veľmocí. Informovala o tom... Čítať ďalej
16 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Biden tiež poznamenal, že nechce, aby Erdogan ostal vládnuť. Zatiaľ čo sa Biden sťažoval na Erdoganovu vládu, konkrétne spomenul turecké odmietnutie amerického príkazu zrušiť dohodu o kúpe ruskej protivzdušnej obrany S-400. Turecká armáda minulý rok prijala svoju prvú zásielku S-400 a v júni potvrdila, že „sa v zásade dohodla“ s Moskvou na druhej dodávke.

Hoci Washington reagoval tak, že odstránil Turecko zo zoznamu prispievateľov do programu F-35 a vyhrážal sa sankciami, Biden uviedol, že to nestačí.

"Musí zaplatiť cenu. Musí zaplatiť cenu za to, či mu budeme naďalej predávať určité zbrane," dodal Biden s odkazom na Turecko.

Video si na sociálnej sieti získalo veľkú pozornosť, pričom turecký politik Muharrem İnce uviedol: "Nezávislosť je naša vlastnosť! Zmena tureckej vlády je naša zodpovednosť, nie vaša!"



"Poznámky prezidenta Joea Bidena odrážajú americkú hru s Tureckom a ich intervenčné postoje," zdôraznil zase ďalší politik Fahrettin Altun.



Iní poznamenali, že to, čo Biden navrhol urobiť v Turecku, je jasným príkladom zasahovania do cudzích volieb, čo vyvoláva pokrytectvo zo strany demokratov.

Afrika je zamorená americkými vojenskými zložkami
Americkí vojaci operujú v 22 afrických krajinách, čím sa kontinent stáva druhou najväčšou vojenskou základňou USA po Blízkom východe. Miestni obyvatelia a ani americká verejnosť si do veľkej miery neuvedomujú rozsah vojenskej prítomnosti USA v... Čítať ďalej
15 | 08 | 2020 | Diana Zaťková