Lukašenkova opozičná protikandidátka Cichanovská po prehre utiekla do Litvy
11 | 08 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Svitlana Cichanovská, hlavná opozičná súperka opätovne zvoleného bieloruského autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka, sa nachádza v Litve a je v bezpečí.


Pre agentúru AFP to v utorok oznámil litovský minister zahraničných vecí Linas Antanas Linkevičius po tom, ako vznikli obavy o kandidátkinu bezpečnosť, keďže bola v pondelok večer nezastihnuteľná. "Dorazila do Litvy a je v bezpečí," uviedol Linkevičius, avšak pre tlačovú agentúru neposkytol žiadne ďalšie informácie.

Litva, ktorá je členom Európskej únie a NATO a taktiež bola súčasťou Sovietskeho zväzu, už v minulosti poskytla útočisko bieloruským a ruským predstaviteľom opozície.

Ruská stíhačka donútila americké prieskumné lietadlo zmeniť kurz
Tlačová služba ministerstva obrany Ruskej federácie oznámila, že ruské vzdušné sily prinútili pilota amerického prieskumného lietadla “Aries”, ktoré sa bez povolenia blížilo k hranici Ruska, zmeniť kurz. Čítať ďalej
11 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


Svitlana Cichanovská, 37-ročná učiteľka angličtiny a prekladateľka, sa zapojila do súboja o prezidentské kreslo po tom, ako jej manžela, protivládneho blogera, pred voľbami zatkli. Jej mítingy prilákali do ulíc najväčšie davy ľudí od zániku Sovietskeho zväzu v roku 1991. Vo voľbách dostala podporu 10,09 percenta voličov. Ďalší traja kandidáti získali každý menej než dve percentá hlasov.

V reakcii na výsledky volieb, ktoré mnohí považujú za zmanipulované, sa v krajine uskutočnili celonárodné protesty podporujúce opozíciu. Bieloruská polícia na rozptýlenie demonštrantov, ktorí spochybňovali výsledky nedeľňajších volieb, použila omračujúce granáty, gumené projektily a slzotvorný plyn. Demonštranti v reakcii zapaľovali svetlice, blokovali cesty a hádzali predmety do polície.

Pri protestoch zatkla polícia približne 3000 ľudí a najmenej jeden z demonštrantov zahynul.

Šéf americkej diplomacie Pompeo začal v ČR cestu po krajinách strednej Európy
Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo pricestoval v utorok do Česka, kde začal svoju päťdňovú cestu po krajinách strednej Európy. Pompeo strávi v Česku dva dni, informuje tlačová agentúra AFP. Čítať ďalej
11 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR