Počet prípadov nákazy koronavírusom v Afrike prekročil jeden milión
07 | 08 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Afrike prekročil vo štvrtok milión. Experti varujú, že skutočné číslo je pravdepodobne niekoľkokrát vyššie, píše agentúra AP.


V Afrike žije viac ako 1,3 miliardy ľudí. Mnohé krajiny majú slabo rozvinuté zdravotnícke systémy, čo vedie k nedostatočnému testovaniu. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) upozornila, že vírus sa na kontinente rozšíril z veľkých miest do "vzdialeného vnútrozemia", kde existuje iba slabá zdravotnícka infraštruktúra.

Najviac prípadov na kontinente eviduje Juhoafrická republika (JAR), ktorá je zároveň najvyspelejšou africkou krajinou. JAR dosiaľ potvrdila 529.877 prípadov nákazy koronavírusom a 9298 súvisiacich úmrtí, vyplýva z údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa v americkom meste Baltimore.

V celkovom počte prípadov je JAR piata na svete. Aj tu však existujú problémy s nedostatkom nemocničných lôžok a s evidenciou úmrtí v dôsledku COVID-19. Iné krajiny majú nedostatočné zásoby testov na koronavírus, niektoré sú schopné testovať iba v jednom zdravotníckom zariadení, pričom trvá celé dni, kým sa vzorky podarí analyzovať.

Celkovo africké krajiny dosiaľ vykonali 8,8 milióna testov. Podľa Afrického centra pre kontrolu a prevenciu chorôb, ktoré spadá pod Africkú úniu, je cieľom 13 miliónov testov mesačne.

Šesť hodín rukojemníckej drámy vo Francúzsku
Rukojemnícka dráma v banke vo francúzskom meste Le Havre sa vo štvrtok skončila po šiestich hodinách. Ozbrojenec sa vzdal polícii, informovala agentúra AP. Čítať ďalej
07 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR