Vládu za nedostatočnú pomoc pre firmy a podnikateľov kritizuje aj AZZZ
05 | 08 | 2020 I SITA

 Ku kritike vlády v súvislosti s príspevkami na udržanie zamestnanosti sa po Klube 500 pridáva aj Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ). Asociácia upozorňuje na to, že opatrenia vlády na záchranu ekonomiky nie sú ani zďaleka dostatočné.


"Mnoho firiem sa napriek štátnej pomoci stále ocitá vo finančných problémoch. Ak podnikatelia niekoľko rokov svedomito platia dane, odvody, či iné poplatky a v čase krízy nedostanú adekvátnu pomoc, sú z tejto situácie, pochopiteľne, frustrovaní," uviedol prezident AZZZ SR Tomáš Malatinský. Reagoval tak na vyjadrenia ministra financií SR Eduarda Hegera pre portál sme.sk, že ostatné zamestnávateľské organizácie okrem Klubu 500 „nekričia“ v súvislosti so štátnou pomocou.

Spoločným cieľom vlády a zamestnávateľov by malo byť podľa šéfa AZZZ zachovanie zamestnanosti v maximálnej možnej miere: "A to o to viac, že hrozba krachu podnikov a teda aj prepúšťania zamestnancov ešte nikdy nebola taká vysoká a reálna," upozornil Malatinský. AZZZ opakovane zdôrazňuje potrebu urýchleného konania a reálnej pomoci všetkým zamestnávateľom, stále sa tak však nedeje.

"Ako sa firmy s uvedenými opatreniami stotožnili nám už teraz odzrkadľujú nelichotivé štatistiky ÚPSVaR, kde pribúdajú nezamestnaní," tvrdí Malatinský. Podľa neho je dôležité venovať sa popri ekonomickej pomoci aj zjednodušovaniu celého procesu podpory z hľadiska administratívy.

Ministerstvo vnútra môže na poradenstvo vyčerpať maximálne 70 miliónov eur, tvrdí OĽaNO
Ministerstvo vnútra (MV) SR uzatvorilo v júli rámcovú dohodu na poradenské služby v oblasti auditu v predpokladanej hodnote 70 miliónov eur bez DPH. Čítať ďalej
05 | 08 | 2020 | TASR


Predseda Klubu 500 Vladimír Soták vyzval v otvorenom liste vládu pod vedením Igora Matoviča, aby zvýšila príspevky na udržanie pracovných miest pre firmy a podnikateľov. "Sme presvedčení, že v súčasnej situácii je našou povinnosťou vytvoriť maximálne podmienky na udržanie zamestnanosti na Slovensku," uviedol v liste šéf Klubu 500. Bez primeranej pomoci štátu toto podľa neho nie je možné dosiahnuť.

"Súhlasili sme s vládou, keď rozhodla o vyčlenení finančných prostriedkov na udržanie zamestnanosti pre veľké, stredné a malé podniky, ale už pred dvomi mesiacmi sme upozornili, že tieto finančné prostriedky sú nedostatočné," tvrdí Soták. Upozorňuje na to, že príspevok, ktorý vláda vyčlenila veľkým, stredným a malým podnikom pokryje osobné náklady len do výšky 10 až 30 percent.

AKTUÁLNE: Bývalá štátna tajomníčka Monika J. zostáva vo väzbe (aktualizácia)
Žiadosti sudkyne Denisy C. obvinenej z prijímania úplatku, ktorá sa mala v kauze tiež angažovať, o prepustenie z väzby súd vyhovel. Čítať ďalej
05 | 08 | 2020 | Peter Haluza, SITA, TASR


Požiadavku Klubu 500 plne podporuje Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK). "V súčasnom období pokračujúcej koronakrízy je Slovensko z hľadiska podpory štátu podnikateľskému sektoru v najhoršej situácii v rámci krajín V4, nehovoriac už o porovnaní s najvyspelejšími krajinami Európskej únie," uviedla SOPK v tlačovej správe.

Ak podľa SOPK nezachytíme konkurenčný vlak teraz, kedy máme ešte šancu ekonomike pomôcť, môže sa stať, že v roku 2021 už pomoc mnohým firmám bude zbytočná. Podľa komory si treba sadnúť za rokovací stôl a vzájomnou diskusiou sa snažiť dopracovať k riešeniu, ktoré zohľadní možnosti štátu a zároveň bude výraznou podporou ekonomike krajiny na prospech všetkých.