Polícia ČR pátra po všetkých medzinárodne hľadaných osobách, teda aj po Majskom
01 | 08 | 2020 I TASR

Do úvahy prichádza aj možnosť, že by si Majský trest odpykal vzhľadom na to, že má ako slovenské tak aj české občianstvo, na území ČR.


Polícia Českej republiky pátra po všetkých medzinárodne hľadaných osobách, ktoré sú v medzinárodných databázach, vysvetlil pre TASR vedúci tlačového oddelenia Policajného prezídia ČR Ondřej Moravčík na margo informácií, že polícia ČR už pátra po právoplatne odsúdenom podnikateľovi Jozefovi Majskom.

"Polícia ČR nerozhoduje o tom, na ktoré osoby bolo vyhlásené pátranie. Polícia len spolupracuje na zadržaní hľadaných osôb," zdôraznil Moravčík. O tom, ktoré osoby sa nachádzajú v databázach, rozhodujú súdy príslušných štátov EÚ a ich vydávania realizujú prokuratúry, resp. štátne zastupiteľstvá.

V samotnej databáze hľadaných osôb polície ČR sa meno odsúdeného Majského v sobotu dopoludnia ešte nenachádzalo. Pokiaľ by sa potvrdilo, že Majský sa zdržiava v Prahe, európskym zatýkacím rozkazom (EZR) smerom k jeho osobe by sa zaoberalo buď Krajské štátne zastupiteľstvo v Prahe alebo Krajské štátne zastupiteľstvo Praha - hlavné mesto.

Diplomovú prácu je možné kúpiť si aj na kľúč, legislatíva problém nerieši
Plagiátorské kauzy politických špičiek vyvolali široký záujem verejnosti o to, akými spôsobmi sa môže ktokoľvek nepoctivo dopracovať k titulu. Záujem o diplom z vysokej školy je nezanedbateľný a v snahe uľahčiť si námahu s písaním záverečnej práce... Čítať ďalej
01 | 08 | 2020 | Jaroslav Fabok


V prípade akéhokoľvek rozhodnutia, čo sa týka dodania Majského na výkon trestu odňatia slobody na Slovensko, môžu podať procesné strany sťažnosť. O tom by zase rozhodovalo Vrchné štátne zastupiteľstvo v Prahe.

Do úvahy prichádza aj možnosť, ako pre TASR potvrdili viaceré justičné zdroje, že by si Majský trest odpykal vzhľadom na to, že má ako slovenské tak aj české občianstvo, na území ČR. O tom by zase rozhodoval Najvyšší súd ČR.

Vo štvrtok (30.7.) vydal Najvyšší súd (NS) SR ďalší EZR, keď odvolal prvý EZR vo vzťahu k trestnému stíhaniu. Druhý EZR vydal NS SR za účelom výkonu trestu odňatia slobody.

Senát NS SR v stredu (29.7.) zamietol Majského odvolanie v kauze podvodu na nebankovky Horizont Slovakia a BMG Invest. Platí teda rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku z roku 2015, ktorý ho odsúdil na deväť rokov odňatia slobody. Rozsudok NS SR je právoplatný.

Stredajšie pojednávanie sa konalo bez Majského prítomnosti, keďže sa stále nachádza v Českej republike. Krajský súd v Ostrave 20. júna nezobral Majského do predbežnej väzby. Naďalej sa však konalo, či Majského umiestnia do väzby vydávajúcej.

Sudca rozhodol o vzal do väzby obvineného v prípade korupcie v Správe štátnych hmotných rezerv
Sudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici rozhodol o vzatí do väzby Ing. J. J., ktorý je obvinený z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku a zo zločinu machinácií pri verejnom... Čítať ďalej
01 | 08 | 2020 | SITA