Diplomovú prácu je možné kúpiť si aj na kľúč, legislatíva problém nerieši
01 | 08 | 2020 I Jaroslav Fabok

Plagiátorské kauzy politických špičiek vyvolali široký záujem verejnosti o to, akými spôsobmi sa môže ktokoľvek nepoctivo dopracovať k titulu. Záujem o diplom z vysokej školy je nezanedbateľný a v snahe uľahčiť si námahu s písaním záverečnej práce niektorí siahnu po diplomovke na kľúč. 


Denník Plus jeden deň preto zisťoval, aké náročné je dopracovať sa na Slovensku k titulu a koľko diplomovka na kľúč stojí. Podľa denníka je objednať si záverečnú prácu na internete rovnako jednoduché, ako si napríklad kúpiť nové topánky. Webových stránok, ktoré sa oficiálne zaoberajú  spracovávaním podkladov k záverečnej práci je množstvo, stačí si len vybrať. 

Plus jeden deň napísal na dvoch portáloch požiadavku na vypracovanie fiktívnej záverečnej práce. Následne začali prichádzať ponuky, v ktorých sa autori pýšili skúsenosťou a kvalitou vypracovania záverečnej práce. Rozpätie cien za napísanie diplomovej práce, ktoré sa odvíja najmä od náročnosti jej spracovania, sa pohybovalo medzi 560 až 796 eurami. 

„Prácu pripravujeme na časti, každú časť posielate školiteľovi a my zapracujeme jeho pripomienky. Takže sa netreba obávať. Pokiaľ ide o zhodu, je možné ju voľne preveriť na stránke plag, prípadne odevzdej, naši autori však nekopírujú,“ uisťovala jedna zo záujemkýň o vypracovanie záverečnej práce. 

Podľa denníka však diplomové práce vypracúvajú aj študenti niektorých vysokých škôl, ktorí si za túto „službu“ pýtajú rádovo viac. Takto kvalitne vypracovaná práca, ktorú vraj nie je možné odhaliť ako plagiát, by záujemcu vyšla od 6- do 10-tisíc eur. 

Úrad verejného zdravotníctva odporúča zvážiť cestovanie do niektorých regiónov Španielska a Chorvátska
Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR odporúča zvážiť nevyhnutnosť cestovania do regiónov Katalánsko, Aragónsko a Navarra v Španielsku a regiónu Záhreb a Vukovarsko-sriemska župa v Chorvátsku. TASR o tom informovala hovorkyňa úradu Daša... Čítať ďalej
31 | 07 | 2020 | SITA


Všetko je ale v súlade s platnou legislatívou na Slovensku. „Väčšina stránok, ktoré ponúkajú takéto služby, uvádza, že pripravujú podklady k záverečnej práci, čo je v súlade s právnym poriadkom SR,“ upresňuje ministerstvo školstva. 

Dokázať, ako následne konkrétny študent kúpené podklady využil je takmer nemožné. Študenti totiž v každej práci uvádzajú čestné prehlásenie, v ktorom podpisom potvrdzujú, že prácu vypracovali sami. Ministerstvo školstva dopĺňa, že ak sa ukáže nepravdivosť tohto tvrdenia, ide o rozpor s akademickou etikou poprípade o trestný čin podvodu. 

Súčasná legislatíva ale na takto vypracované záverečné práce nemyslí z čoho profitujú firmy, ktoré sa ich produkciu zaoberajú. Ministerstvo upozorňuje, že ani priamy zákaz týchto služieb by situáciu nevyriešil. Odkazuje preto na kontrolu zo strany jednotlivých škôl a systematickú spoluprácu školiteľa so študentom. 

„Súčasná právna úprava SR nezaraďuje vypracovanie záverečnej práce za odmenu tretím subjektom pod trestný čin alebo priestupok. Pri správne udelenej licencii predávajúci takýmto konaním neporušuje autorské právo. Preto poskytovateľom podobných služieb nehrozí sankcia,“ povedal pre Plus jeden deň advokát Oliver Majdúch. 

Ak však študent takúto prácu odovzdá, je možné jeho konanie označiť za plagiátorstvo aj v prípade, že dostal súhlas autora na použitie diela. Ak ale autor s použitím diela súhlasí, nejde podľa zákona o trestný čin ani o priestupok, vysvetlil Majdúch. 

Malo by byť očkovanie proti koronavírusu povinné? Zaočkovaní by mohli mať výhody
V diskusii o tom, či by malo byť očkovanie proti COVID-19 povinné pre všetkých, sa väčšina slovenských expertov či politikov zhoduje na tom, že očkovanie by malo prebiehať na dobrovoľnej báze. Niektorí z nich si vedia predstaviť, že by zaočkovaní... Čítať ďalej
31 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok