Obžaloba v kauze Kuciak je podľa Paru postavená len na nepriamych dôkazoch, svedok Andruskó je nepresvedčivý
31 | 07 | 2020 I SITA

V kauze vraždy novinára Jána Kuciaka je obžaloba postavená výlučne na nepriamych dôkazoch, tie navyše netvoria ucelenú reťaz a nevylučujú iný záver.


Uviedol to dnes vo svojej záverečnej reči obhajca obžalovaného Mariana K. Marek Para s tým, že údajný motív obžalovaného objednať si vraždu Kuciaka je príliš všeobecný. Zároveň kritizoval právnych zástupcov poškodených, ktorí jeho klienta verejne spájali s kauzami, v ktorých podľa neho nemá žiadne procesné postavenie. Tým podľa Paru v kauze Kuciak vytvorili „efekt vopred želaného páchateľa”, kde verejnosť uspokojí len odsudzujúci verdikt.

Kauza vraždy Kuciaka je podľa Paru zároveň bojom o charakter trestného procesu, keďže v prípade boli často prezentované selektívne vybrané dôkazy, ktoré podľa neho boli často skôr interpretované v médiách, ako vykonané na súde. „Zásadným spôsobom porušili procesné strany, predovšetkým splnomocnenci, ale aj orgány činné v trestnom konaní prezumpciu neviny," vyhlásil Para. Advokát zároveň kritizoval, že kľúčového svedka v tomto prípade, Zoltána Andruskóa, vyčlenili orgány činné v trestnom konaní na samostatné konanie a dostal „vysoké výhody” hlavne v podobe zníženého trestu.

AKTUALIZOVANÉ: Kyselica bude pokračovať ako poslanec parlamentu
Správa bola aktualizovaná dňa 31.7.2020 o 11:03. Lukáš Kyselica (OĽaNO) bude po odstúpení z funkcie štátneho tajomníka rezortu vnútra pokračovať ako poslanec Národnej rady SR (NR SR). Povedal to po dnešnom rokovaní Výboru NR SR pre obranu a... Čítať ďalej
31 | 07 | 2020 | SITA


Samotného svedka označil za nepresvedčivého a s „prílišnou obrazotvornosťou”. Jeho výpovede boli podľa Paru často v rozpore s inými výpoveďami a dôkazmi. Navyše mohol mať podľa neho vzhľadom na svoje aktivity a finančnú situáciu vlastný motív objednať si vraždu novinára. Advokát Mariana K. naznačil, že páchatelia vraždy mohli pri skutku použiť na identifikáciu Kuciaka iné fotografie ako tie, ktoré boli vyhotovené sledovacím tímom Petra Tótha.

Para doplnil, že Marian K. je doteraz bezúhonnou osobou, pričom posudok u neho vylúčil násilné sklony pri riešení konfliktov. Svojho klienta preto navrhol vo veci úkladnej vraždy oslobodiť.

Novela zákona o štátnom občianstve je v medzirezortnom pripomienkovom konaní
O slovenské občianstvo pre prijatie občianstva iného štátu prišlo ku koncu júla 2020 takmer 3 400 osôb, zákon sa ide meniť. Čítať ďalej
31 | 07 | 2020 | SITA


Obžalovanými v kauze vraždy Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a v prípade ďalších skutkov sú podnikateľ Marian K., jeho známa Alena Zs. a bývalý policajt Tomáš Sz. Podľa prokuratúry zadala objednávku vraždy Kuciaka Alena Zs. Zoltánovi Andruskóvi, ktorý objednávku zadal Tomášovi Sz. a Miroslavovi M. Ten priznal, že zastrelil Kuciaka aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Taktiež sa priznal k vražde podnikateľa Petra Molnára z roku 2016.

Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača v okrese Galanta. Kuciak bol investigatívnym novinárom portálu Aktuality.sk a okrem iného sa zaoberal kauzami podnikateľa Mariana K.