Trump sľubuje nasadenie národnej gardy na potlačenie "teroristov" v Portlande
31 | 07 | 2020 I Mário Martinka

Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že pošle jednotky Národnej gardy, aby potlačili chaotické protesty v Portlande. Počas toho, ako sa federálne jednotky nasadené v meste pripravujú na stiahnutie, prezident USA označil aktivistov za „úľ teroristov“ 


Trump počas tlačovej konferencie vo štvrtok varoval, že nasadí národnú gardu. Toto vyhlásenie prišlo jeden deň po tom, čo ministerstvo vnútornej bezpečnosti (DHS) uzavrelo dohodu s guvernérkou Oregon, Kate Brownovou o postupnom stiahnutí federálnej polície umiestnenej v Portlande, kde spolupracovala s miestnymi orgánmi na ochrane federálneho súdu a iného vládneho majetku, píše rt.com.

Sťahovanie federálnych jednotiek sa malo začať vo štvrtok, ale prezident uviedol, že v prípade, ak budú nepokoje pokračovať, jednotky národnej gardy efektívne nahradia federálnych agentov.

"Naši ľudia tu zostávajú, aby zistili, či to zvládnu dnes a zajtra, a ak to nezvládnu, pošleme národnú gardu a postaráme sa o to," uviedol Trump a označil protestujúcich za "profesionálnych anarchistov“ a „ľudí, ktorí nenávidia našu krajinu“.



Ako súčasť federálnej dohody o stiahnutí jednotiek orgány činné v trestnom konaní z Portlandu vyčistili vo štvrtok ráno v mestských parkoch dva veľké protestné tábory, ktoré sa nachádzajú blízko federálnych nehnuteľností. Tieto miesta demonštranti obliehali viac ako dva po sebe nasledujúce mesiace.

Protesty sa často stali násilnými, pričom došlo aj k pravidelným stretom medzi aktivistami a políciou. Niektorí demonštranti boli vyzbrojení improvizovanými zbraňami ako aj strelnými zbraňami. Polícia sa tiež dostala pod paľbu novinárov kvôli využívaniu tvrdých zásahov. Federálni agenti boli obvinení z využívania neprimeranej sily a „únosov“ demonštrantov z ulíc v neoznačených vozidlách.

Napriek dohode šéf DHS Chad Wolf uviedol, že stiahnutie jednotiek bude pokračovať, len keď bude agentúra presvedčená, že federálny majetok bude zabezpečený, takže zostáva otázne, kedy sa skutočne uskutoční ich celkové stiahnutie. Wolf poznamenal, že „v Portlande očakávame schopnosť zmeny pozície sily“, keď sa podmienky „výrazne zlepšia“.

Federálni agenti boli nasadení do Portlandu začiatkom tohto mesiaca ako súčasť novej multiinštitucionálnej pracovnej skupiny vytvorenej v júni. Jej cieľom je chrániť sochy, historické pamiatky a ďalšie federálne budovy. Vládne majetky sa v posledných mesiacoch stali spoločnými cieľmi protipolicajných aktivistov. Táto situácia vznikla v dôsledku masových protestov vyvolaných v máji zabitím Georga Floyda policajtom.

Dve hasičské lietadlá sa zrazili vo vzduchu nad Nevadou. Obaja piloti zahynuli
Na palube havarovaných lietadiel sa mali nachádzať iba piloti. Čítať ďalej
31 | 07 | 2020 | Mário Martinka