Európska komisia podpísala zmluvu za 63 miliónov na dodávku lieku proti COVIDu-19
29 | 07 | 2020 I SITA

Európa kupuje remdesivir. Zatiaľ pre 30-tisíc pacientov.


Európska komisia (EK) podpísala zmluvu s farmaceutickou spoločnosťou Gilead, vďaka ktorej chce zabezpečiť liečebné dávky Veklury (obchodný názov pre remdesivir). Vyplýva to z oficiálneho stanoviska EK.

Ide o prvý liek povolený na úrovni EÚ na liečbu ochorenia COVID-19. "S cieľom pokryť bezprostredné potreby budú s koordináciou a podporou Komisie od začiatku augusta šarže lieku Veklury sprístupňované členským štátom a Spojenému kráľovstvu," uvádza EK.

Zmluva vo výške 63 miliónov EUR bude financovaná nástrojom núdzovej podpory Komisie. Tým sa zabezpečí liečba približne 30-tisíc pacientov, ktorí vykazujú závažné symptómy ochorenia COVID-19.

"Pomôže to pokryť súčasné potreby v priebehu niekoľkých nasledujúcich mesiacov, pričom sa zabezpečí spravodlivé rozdelenie na úrovni EÚ na základe alokačného kľúča," uvádza EK a dodáva, že sa pritom zohľadní odporúčanie Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb. Komisia v súčasnosti pripravuje aj spoločné obstarávanie na ďalšie dodávky lieku, ktoré by mali od októbra pokryť dodatočné potreby a zásoby.

Koronavírus sa šíri v „jednej veľkej vlne“ a nezmizne so zmenou ročných období, varuje WHO
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zrušila nádej, že koronavírus v lete jednoducho zmizne, pričom nalieha na svet, aby sa namiesto toho pripravil na „jednu veľkú vlnu“, informuje portál RT. Čítať ďalej
29 | 07 | 2020 | Marek Molnár