Rusko poráža USA v boji o obrovský čínsky trh s energiou
28 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Podľa správ z portálu Bloomberg sa v júni vyviezlo okolo 396 000 ton ruského skvapalneného zemného plynu (LNG), pričom ide o nárast 20,7% v porovnaní s májom, informuje portál RT.


Štatistiky ukázali, že vývoz LNG z USA do Číny za rovnaké obdobie dosiahol 340 000 ton.

Celkovo najväčší svetový spotrebiteľ energie, Čína, doviezla minulý mesiac 5,79 milióna ton LNG, čím medziročne zvýšila svoj dovoz.

Spotreba plynu v Číne, najväčšej ázijskej ekonomike, v posledných rokoch prudko vzrástla, pričom vláda tlačí na domy a továrne, aby používali plyn namiesto uhlia v snahe bojovať proti znečisteniu ovzdušia. Krajina zvyšovala dovoz plynu a LNG, zatiaľ čo analytici tvrdia, že dopyt bude aj v nasledujúcich rokoch rásť.

Európska ekonomika je na ceste k zatieneniu USA po kríze Covid-19
Európa je na tom lepšie ako USA, nielen pri zvládaní prepuknutia choroby Covid-19, s výrazne nižším počtom infekcií, ale aj pokiaľ ide o vysporiadanie sa s hospodárskym poklesom, prehlásili bankári, informuje portál RT. Čítať ďalej
27 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Rusko sa usiluje o zvýšenie dodávok LNG na rastúci ázijský trh, aby sa znížili náklady na prepravu a zvýšila sa flexibilita dodávok. Jeho najväčší producent a vývozca LNG, Novatek, prepravoval skvapalnený plyn do Číny cez severnú morskú cestu (NSR) pozdĺž arktického pobrežia.

Dodávky z projektu Yamal LNG drasticky skrátili dodacie lehoty ázijským spotrebiteľom. Spoločnosť Novatek plánuje vyvinúť ďalší rozsiahly projekt - Arctic LNG 2, ktorý sa má začať produkovať LNG v rokoch 2022-2023.

V minulom roku ruská spoločnosť uzavrela dohodu s dvoma čínskymi firmami, ktoré sa majú stať akcionármi projektu Arctic LNG 2, z ktorých každá bude mať desaťpercentný podiel.

Ruská nadzvuková raketa Zircon „dokazuje svoje jedinečné vlastnosti“
Testy rakety Zircon, jednej z niekoľkých nadzvukových zbraní ruskej armády, sa úspešne blížia ku koncu, uviedlo ministerstvo obrany, informuje portál RT. Čítať ďalej
27 | 07 | 2020 | Marek Molnár