Európska ekonomika je na ceste k zatieneniu USA po kríze Covid-19
27 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Európa je na tom lepšie ako USA, nielen pri zvládaní prepuknutia choroby Covid-19, s výrazne nižším počtom infekcií, ale aj pokiaľ ide o vysporiadanie sa s hospodárskym poklesom, prehlásili bankári, informuje portál RT.


Americká ekonomika sa v prvých troch mesiacoch tohto roka znížila na približne päť percent a očakáva sa, že dôjde k ešte väčšiemu poklesu, pretože počet nakazených smrteľným vírusom stále narastá. Podľa predpovede Medzinárodného menového fondu (MMF) hrubý domáci produkt v USA v druhom štvrťroku klesne na 37%, pričom za celý rok klesne o 6,6%.

Ani hospodársky výhľad pre Európu nebol optimistický. Európska komisia niekoľkokrát znížila svoje vlastné predpovede a nedávno uviedla, že v tomto roku očakáva, že sa HDP zníži o 8,3 percenta. Medzitým MMF predpovedala, že eurozóna, 19-členný región, ktorý používa euro, v roku 2020 klesne o viac ako 10 percent.

Aj napriek novým údajom, ktoré budú zverejnené Washingtonom aj Bruselom budúci týždeň, Európa smeruje k rýchlejšiemu zotaveniu sa a môže prekonať USA, uviedli analytici JPMorgan Chase a Goldman Sachs pre portál Bloomberg.

Venezuela napadla rozhodnutie Spojeného kráľovstva, ktoré odmieta udeliť prístup k jej zlatu
Caracas získal právo napadnúť rozhodnutie anglického najvyššieho súdu, ktorý zabránil Madurovej vláde získať späť 1 miliardu dolárov v zlate, ktorá je držaná v Bank of England (BoE), informuje portál RT. Čítať ďalej
26 | 07 | 2020 | Marek Molnár


„Očakávame tiež, že eurozóna vyjde zo situácie ešte lepšie,“ uviedol hlavný európsky ekonóm Goldman Sachs Jari Stehn. „Je dosť zriedkavé, aby eurozóna prerástla USA v horizonte jedného až dvoch rokov.“

Hlavný ekonóm spoločnosti JPMorgan Bruce Kasman verí, že Európe sa podarilo „prerušiť reťaz“, ktorá spája mobilitu a vírus, a „sa zotaví ešte viac“. Medzitým stratégovia zo spoločnosti Barclays poznamenali, že USA stále dokážu dohnať svojich európskych rovesníkov.

Za posledné dva roky však výkonnosť eurozóny zaostávala za USA, minimálne ročnými hospodárskymi výsledkami. Za celý rok 2019 sa HDP eurozóny zvýšil o 1,2 percenta, po raste o 1,9 percenta v roku 2018. Rast HDP USA v minulom roku dosiahol 2,3 percenta, čo je menej ako 2,9 percenta v roku 2018. Podľa portálu Bloomberg bola eurozóna v posledných 28 rokoch väčšinou prekonaná USA.

USA pokračujú vo financovaní podnikov v oblasti ťažby vzácnych zemín kvôli napätému vzťahu s Čínou
Pentagón sa údajne rozhodol pokračovať v sponzorovaní dvoch projektov ťažby nerastných surovín a vzácnych zemín, aby sa znížila závislosť USA od hlavného globálneho dodávateľa životne dôležitých materiálov z Číny, pričom napätie medzi týmito dvoma... Čítať ďalej
27 | 07 | 2020 | Marek Molnár