Okolo nás práve prelietajú štyri asteroidy a jeden má nemierené priamo na Zem
28 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Začiatkom týždňa preletí okolo Zeme päť asteroidov, pričom dve indické tínedžerki objavili ďalšiu vesmírnu horninu, ktorá by mohla mať potencionálny dopad na Zem, informuje portál RT.


Dnes sa vo vzdialenosti 669 000 km objaví malý asteroid 2020 OO1. Potom v utorok budeme svedkami neuveriteľných štyroch preletov za jeden deň, počínajúc relatívne bezpečným 2020NZ a 2020 OE2 s priemermi 28 a 12 metrov, ktoré preletia vo vzdialenosti od 3,1 milióna kilometrov a 1,7 milióna kilometrov.

Za ním bude nasledovať OY4 s veľkosťou 2,9 m, ktorý preletí v relatívne nebezpečnejšej vzdialenosti len 41 500 km. Ako posledný preletí ORM s veľkosťou 26 m 2020 OR4, ktorý nás minie vo vzdialenosti 457 000 km.

NASA


Asteroidy nepredstavujú žiadnu skutočnú hrozbu, pretože je nepravdepodobné, že by nás zasiahli, a aj keby tak urobili, tak by to nemalo veľký dopad na atmosféru našej planéty.

Zatiaľ čo dve 14-ročné dievčatá v Indii, Vaidehi Vekariyová a Radhika Lakhanová, objavili asteroid HLV2514, ktorý by mohol jedného dňa dopadnúť na Zem.

Najnovšia štúdia dokázala, že „nemožne obrovská čierna diera“ v skutočnosti neexistuje (VIDEO)
Zdá sa, že nedávna teória o „nemožne“ veľkej čiernej diere zhruba 70-krát väčšej ako Slnko, o ktorej sa hovorilo, že sídli v našej vlastnej Mliečnej dráhe, bola zvrátená, pretože tri rozdielne dokumenty potvrdili, že je to skutočne... Čítať ďalej
14 | 12 | 2019 | Marek Molnár


Tínedžerki spozorovali vesmírnu horninu počas kampane AIASC (All India Asteroid Search Campaign), ktorá je súčasťou IASC, terénneho programu vedeného NASA.

„Je to v skutočnosti objekt blízky Zeme (NEO),“ potvrdil riaditeľ IASC Patrick Miller a dodal, že sa v budúcnosti asteroid k Zemi skutočne priblíži.

Avšak bývalý astronaut Európskej vesmírnej agentúry (ESA) Paolo Nespoli, ktorý bol v roku 2007 na palube raketoplánu Discovery, varoval, že existuje viac ako milión asteroidov, ktoré by mohli v budúcnosti zasiahnuť Zem.



 

"Existuje viac ako milión asteroidov, ktoré by mohli zasiahnuť Zem. Momentálne ignorujeme pravdepodobnosť, že by sa náhle objavil nejaký masívny asteroid. Teraz je čas konať," poznamenal astronaut.

Kométy sú pre Zem nebezpečnejšie ako asteroidy, varuje Európska vesmírna agentúra
Európska vesmírna agentúra (ESA) varuje, že kométy nie sú iba neškodné kúsky ľadu, pretože ich potencionálny dopad na Zem môže byť deštruktívny, informuje portál RT. Čítať ďalej
21 | 06 | 2020 | Marek Molnár