Matovičova vláda fatálne zlyhala, je plná amaterizmu a nekompetentnosti, myslí si analytik Ján Baránek
27 | 07 | 2020 I Jaroslav Fabok

Analytik Ján Baránek vláde vyčíta, že hoci v boji s koronavírusom prijala najtvrdšie opatrenia, v ekonomickej oblasti má Slovensko jednu z najslabších pomocí. Hovorí aj o nekompetentnosti, amaterizme, ale oj tom, že premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) kritizujú aj kresťania, ktorí ho v značnej miere volili. 


V rozhovore pre týždenník Plus 7 dní Baránek prízvukuje „silné opatrenia a slabú dotáciu ekonomickú dotáciu“ zo strany novej vlády. „Žijeme v období, ktoré nemá precedens, ale ani absolútne zlyhanie vlády nemá v našej histórii precedens. Nespomínam si, že by hocijaká predchádzajúca vláda takto fatálne zlyhala,“ dodal analytik. 

Voči vláde Igora Matoviča je vo svojich vyjadreniach dokonca kritickejší ako voči tej predchádzajúcej pod vedením Roberta Fica či Petra Pellegriniho. Vysvetľuje to tým, že od Fica prakticky nič neočakával, ale voliči, ktorí dali svoj hlas Matovičovi, od koalície v novej formácii očakávali niečo viac. 

Minister Krajčí chce sťažiť prístup k potratom ženám po štyridsiatke
Interrupciu po štyridsiatke ročne absolvujú stovky žien. Kým doteraz to bolo bezplatne, minister zdravotníctva Marek Krajčí to chce zmeniť. Čítať ďalej
27 | 07 | 2020 | Peter Haluza


Už pri kreovaní vlády videl, že je zostavovaná z amatérov, v amaterizme ho utvrdil aj postup vlády pri vysporiadavaní sa s koronakrízou. „Môj spolužiak, kamarát zo základnej školy má rakovinu pľúc a pre covid mu odložili operáciu o mesiac. Viete, čo to je odložiť pri rakovine operáciu o mesiac?! To je fatálne. Mám ešte osobnejšiu skúsenosť, ako tieto ich opatrenia na ľudí doliehali. Svoju manželku, onkologickú pacientku, som mal problém umiestniť do nemocnice,“ hovorí Baránek o sekundárnych obetiach reštriktívnych opatrení vo svojom okolí. 

Práve z tohto dôvodu analytik už niekoľko mesiacov vládu vyzýva, aby zverejnila štatistiky o tom, koľko obetí majú tieto opatrenia na svedomí. Podľa neho však na tento krok vláda nebude ochotná pristúpiť. Na vládu ale v tomto smere netlačia ani médiá. 

Čo sa týka ekonomických opatrení, podľa Baránka je najschopnejším človekom z vlády, aj napriek prešľapom z minulosti, minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Zároveň dopĺňa, že v rámci koalície sa vytvorili dve subkoalície, ktoré na jednej strane tvoria strany SaS a Za ľudí a na strane druhej Sme rodina a OĽaNO. 

AKTUÁLNE: Po útoku v Bratislave sú traja ľudia zranení, podozrivého muža zadržali
Bratislavskí kriminalisti vyšetrujú okolnosti prípadu zranenia troch osôb na Nákovnej ulici v Bratislave. Muža podozrivého z útoku zadržali. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti. Čítať ďalej
27 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Analytik však považuje za nejasný aj vzťah Matoviča so šéfom Sme rodina Borisom Kollárom. „Matovič ako veľký bojovník za transparentnosť, čistotu, proti mafiánom nechá zvoliť za predsedu parlamentu človeka, ktorý mafiánovi nosil tašku. To stojí za zamyslenie,“ zhrnul v rozhovore pre Plus 7 dní Baránek. 

O hnutí OĽaNO, ktoré v parlamentných voľbách získalo suverénne najvyššiu podporu voličov, hovorí, že je to iba účelové zoskupenie, ktoré sa nechalo zaregistrovať pod hlavičkou politické hnutie. K druhej najsilnejšej koaličnej strane Sme rodina dodáva, že je štandardnejšou stranou ako OĽaNO. 

Baránek vláde ako celku vyčíta aj nedostatočnú aktivitu na medzinárodnej scéne ale aj to, že sociálne opatrenia z jej dielne Slovensko vo veľkej miere zadlžia. V súvislosti s dlhom ale pripomína, že ešte nemôžeme vedieť, aký dopad vlastne bude mať koronakríza ne európsku či globálnu ekonomiku.

Dúhová koalícia
Ak sa opäť podarí opäť reinkarnovať SNS, možno vytvoria koalíciu so stranou Za ľudí. Čítať ďalej
26 | 07 | 2020 | Aneta Leitmanová