Minister Krajčí chce sťažiť prístup k potratom ženám po štyridsiatke
27 | 07 | 2020 I Peter Haluza

Interrupciu po štyridsiatke ročne absolvujú stovky žien. Kým doteraz to bolo bezplatne, minister zdravotníctva Marek Krajčí to chce zmeniť.


Vyplýva to z chystanej zmeny vyhlášky, ktorá vyšší vek vypustí zo zoznamu situácií, keď má žena nárok na „preplatenie“ potratu svojou poisťovňou, informujú Hospodárske noviny (HN). Podľa ministerstva je to preto, že chcú odstrániť diskrimináciu z hľadiska veku.

„V žiadnom prípade nedôjde k zásahu do práva žien,“ ubezpečuje Krajčího rezort s tým, že ženy aj naďalej budú mať možnosť ukončiť tehotenstvo do 12. týždňa, ale tento zákrok nebude preplácať zdravotná poisťovňa, píšu HN. Na zmene tak ušetria zdravotné poisťovne.

Keďže zmena by sa udiala novelou vyhlášky, nemusel by ju odobriť parlament. „Vylúčiť tieto ženy z možnosti úhrady z poistenia je navyše aj cynické, lebo mnohé si tento zákrok nebudú môcť dovoliť zaplatiť,“ hovorí poslankyňa Za ľudí Andrea Letanovská.

Snahu obmedziť prístup žien k potratom jednoznačne kritizuje Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek. „Ak je cieľom presadzovanie ideológie, tak je to neetické,“ povedala jej viceprezidentka Adriana Nemčoková.

Poslanecký návrh OĽaNO k interrupciám je nesystematický a nevyvážený, tvrdí to Slovenské národné stredisko pre ľudské práva
Návrh poslancov hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) k interrupciám je nesystematický a nevyvážený. Tvrdí to Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (SNSĽP) s tým, že okrem iného opomína potrebu vhodného nastavenia opatrení pre... Čítať ďalej
17 | 07 | 2020 | SITA