Podpora startupov je podľa centrálneho depozitára dobrá cesta k rozvoju kapitálového trhu
26 | 07 | 2020 I SITA

Centrálny depozitár cenných papierov (CDCP) SR sa rozhodol spolupracovať s podnikateľským akcelerátorom Perry Talents. Podpora inovatívnych firiem a startupov je totiž podľa CDCP prirodzenou úlohou centrálnych depozitárov vo vyspelých krajinách.


Medzi ďalšie dôvody patrí pomoc pri rozvoji podnikateľského prostredia, zvyšovaní efektivity či konkurencieschopnosti slovenskej ekonomiky. Smart riešenia, automatizácia, robotizácia či umelá inteligencia je podľa depozitára budúcnosť, ktorá čaká nielen Slovensko v najbližších rokoch.

Vo svete je úplne bežné, že centrálne depozitáre podporujú inovatívne projekty. Vo Švajčiarsku má centrálny depozitár dokonca svoj vlastný startup inkubátor. Okrem prirodzeného rozvoja podnikania ide aj o nepriamu podporu kapitálového trhu. "Nechcem, samozrejme, pôsobiť ako prehnaný optimista, pretože na rozvoj kapitálového trhu je potrebných viacero impulzov," hovorí generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Centrálneho depozitára cenných papierov SR Martin Wiedermann.

Polícia vyšetruje násilnú smrť muža, podozrivú osobu zadržali
K násilnej smrti muža došlo v sobotu (25. 7.) vo večerných hodinách v jednej z obcí v okrese Košice-okolie. Čítať ďalej
26 | 07 | 2020 | TASR


Podpora startupov je však podľa neho správna cesta aj na podporu či rozvoj kapitálového trhu. "Okrem iného je predpoklad, že úspešné startupy budú emitovať majetkové či dlhové cenné papiere," povedal Wiedermann.

Podnikateľský akcelerátor Perry Talents každý rok do svojho programu vyberá osem až desať inovatívnych projektov. "Zo všetkých prihlásených však do programu vyberáme len tie, ktoré majú najväčší potenciál presadiť sa na trhu, eventuálne expandovať aj do zahraničia," hovorí jeden zo zakladateľov Perry Talents Andrej Krúpa. Vybrané startupy dostanú zadarmo priestory, prepracovaný systém vzdelávania, individuálnu spoluprácu so skúsenými mentormi a lektormi a majú možnosť prezentovať sa pred potenciálnymi investormi.