Singapurčan sa priznal k špionáži pre Čínu
25 | 07 | 2020 I SITA/AP

Špión ako krytie pre zber cenných, neverejných informácií pre čínske tajné služby používal svoje pôsobenie v politickom marketingu.


Singapurčan sa priznal, že v Spojených štátoch pôsobil ako špión pre Čínu, informuje spravodajský portál BBC. Jun Wei Yeo, známy aj ako Dickson Yeo, v piatok na federálnom súde priznal, že v rokoch 2015 - 2019 pracoval ako ilegálny agent čínskej vlády. Ako krytie pre zber cenných, neverejných informácií pre čínske tajné služby pritom údajne používal svoje pôsobenie v politickom marketingu.

Vyhľadával Američanov s vysokými bezpečnostnými previerkami, ktorí pre neho písali správy pre falošných klientov. Zadržali ho v roku 2019. Americké úrady zároveň oznámili, že zadržali čínsku vedkyňu, ktorá klamala o svojich väzbách na čínsku armádu a čelí obvineniu pre vízový podvod.

Tridsaťsedemročná Tchang Ťüan bola poslednou zadržanou zo štvorice obvinených vedcov. Americké ministerstvo spravodlivosti pritom predtým informovalo, že ju podľa nich ukrýva čínsky konzulát v San Franciscu. Okolnosti jej zadržania zatiaľ nezverejnili. Už v pondelok by sa pritom mala postaviť pred federálny súd.

Miroslav Kollár bude kandidovať na predsedu Za ľudí, v Bystrici navrhli troch kandidátov
Okresný snem v Banskej Bystrici v piatok (24. 7.) navrhol, aby sa o predsedovi strany Za ľudí rozhodlo v demokratickej súťaži. Čítať ďalej
25 | 07 | 2020 | TASR


Americké úrady tento týždeň oznámili aj vznesenie obvinení voči dvom čínskym hackerom, ktorých vinia z útokov na spoločnosti pracujúce na vakcíne proti koronavírusu. V piatok tiež vypršalo 72-hodinové ultimátum, ktoré dostali čínski diplomati, aby opustili konzulát v Houstone. Jeho zatvorenie americké úrady nariadili po tom, ako Washington obvinil čínskych agentov z pokusu ukradnúť v Texase medicínsky a ďalší výskum.

Čína na tento krok v piatok reagovala príkazom zatvoriť americký konzulát v meste Čcheng-tu. Vzťahy medzi Čínou a Spojenými štátmi sú najhoršie za niekoľko desaťročí, pričom k ich zhoršovaniu prispela pestrá paleta konfliktov od obchodu, cez pandémiu koronavírusu, technológie, obvinenia zo špionáže, Hongkong a tiež zaobchádzanie s čínskou moslimskou menšinou.

Rusko a Čína pravdepodobne vybudujú spoločnú mesačnú základňu
Moskva a Peking sú pripravení spojiť sily pre vesmírnu odyseu 21. storočia, uviedol vysoko postavený ruský úradník vesmírneho sektora, ktorý tvrdí, že Rusko a Čína sa dohodli, že budú spolupracovať na výstavbe výskumného zariadenia na Mesiaci,... Čítať ďalej
25 | 07 | 2020 | Marek Molnár