Rusko a Čína pravdepodobne vybudujú spoločnú mesačnú základňu
25 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Moskva a Peking sú pripravení spojiť sily pre vesmírnu odyseu 21. storočia, uviedol vysoko postavený ruský úradník vesmírneho sektora, ktorý tvrdí, že Rusko a Čína sa dohodli, že budú spolupracovať na výstavbe výskumného zariadenia na Mesiaci, informuje portál RT.


Začiatkom tohto mesiaca šéf ruskej vesmírnej agentúry Roscosmos Dmitrij Rogozin oznámil, že nemá záujem o spoluprácu so Spojenými štátmi americkými na lunárnom prieskume.

Rogozin uviedol, že uprednostňuje Čínu, ktorú nazval „dôstojným partnerom“, zatiaľ čo americký program odmietol a označil ho za „viac politický projekt“.

NASA a Roscosmos sú už dlho partnermi v Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), ale zdá sa, že tento vzťah neprežije prípadné postupné oslabenie tejto spolupráce.

11-miliardová medzera v našom chápaní histórie vesmíru bola konečne „naplnená“
Sloan Digital Sky Survey (SDSS) publikoval komplexnú 3D mapu vesmíru, ktorá predstavuje „jeden z najvýznamnejších pokrokov v kozmológii za posledných desať rokov,“ uviedol jeden expert, informuje portál RT. Čítať ďalej
22 | 07 | 2020 | Marek Molnár


"Nedávno sme sa spolu s riaditeľom Čínskej národnej vesmírnej správy Zhang Kejianom dohodli, že pravdepodobne budeme skúmať Mesiac a spoločne vybudujeme výskumnú základňu na Mesiaci," prehlásil Rogozin.

Šéf Roscosmosu zdôraznil, že má veľký rešpekt voči svojim čínskym kolegom, pričom poznamenal, že aj napriek tomu, že Čína tento rok zaznamenala niekoľko nehôd súvisiacich s vesmírnym priestorom, aj „naďalej pracuje a je odhodlaná pokračovať v testovaní.“

TASS už v minulosti informoval, že Rogozin predtým odhalil, že s čínskymi partnermi diskutoval o vesmírnej spolupráci, a to o výstavbe výskumnej základne na Mesiaci.

Nová teória o pôvode vody na Zemi poukazuje na organickú hmotu
Vedci zistili, že je možné vyrábať vodu zohrievaním medzihviezdnej organickej hmoty, čo vedie k teórii, že život z vesmíru bol príčinou vody na Zemi, čím sa spochybňuje myšlienka, že pochádza z ľadu, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 07 | 2020 | Marek Molnár