Grécko „pripravuje svoje námorníctvo“ v reakcii na turecký prieskum v Egejskom mori
23 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Atény podľa portálu AFP údajne postavili svoju námornú flotilu do stavu zvýšenej pripravenosti, keďže Grécko a Cyprus sprísnili námornú bezpečnosť uprostred rastúceho sporu s Tureckom o morskú oblasť, informuje portál RT.


Námorníctvo Grécka a Cypru v stredu vydalo varovanie cez navigačný telex (Navtex) v reakcii na to, že Turecko vydalo vlastný Navtex deň predtým, ako sa plánovali prieskumy vrtných lodí v tejto oblasti. Európska komisia kritizovala turecký Navtex pri ich seizmických prieskumoch v tejto oblasti a uviedla, že tým vyjadrujú „zlé posolstvo“.

Súčasný konflikt je zameraný na južné Egejské more, s ktorým hraničia všetky tri národy. Aktivity v oblasti tureckého prieskumu boli napadnuté Aténami, ktoré tvrdia, že cieľom Ankary je nezákonné využívanie gréckeho kontinentálneho pobrežia.

„Vyzývame Turecko, aby okamžite zastavilo tieto nezákonné kroky, ktoré porušujú naše práva a podkopávajú mier a bezpečnosť v tejto oblasti,“ uviedlo grécke ministerstvo zahraničných vecí.

Evakuovali domy neďaleko mesta Korint, kde vyčíňa prírodný požiar
Obyvateľov domov v troch oblastiach neďaleko juhogréckeho mesta Korint v stredu evakuovali, pričom hasiči bojovali s ovládnutím požiaru na svahu kopca. Čítať ďalej
22 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Cyprus má v tomto konkrétnom sektore svoje vlastné podniky na ťažbu plynu a bol výrazne znepokojený námornými činnosťami Turecka. "Štyridsaťšesť rokov po tureckej invázii zažíva Cyprus novú agresiu, tentoraz zasahujúcu do mora okolo Cypru," uviedol v pondelok minister zahraničných vecí Nikos Christodoulides, pri príležitosti výročia udalostí z roku 1974.

Atény už protestovali proti krokom Turecka pred OSN, EÚ a NATO. Turecké ministerstvo zahraničných vecí označilo námietky Grécka za „maximalistické“ a vo vyhlásení uviedlo, že túto oblasť považuje za súčasť kontinentálneho mora Turecka. Ministerstvo dodalo, že bude skúmať oblasť do 2. augusta.

Konflikt o nárokoch na podmorské zdroje je poslednou kapitolou sporných a krehkých vzťahov medzi Aténami a Ankarou, ktoré boli po desaťročia vystavené mimoriadnemu tlaku v dôsledku konkurenčných záujmov na Cypre a v dôsledku migračnej krízy v Európe.

Turecko a Rusko budú pokračovať v úsilí o dosiahnutie trvalého prímeria v Líbyi
Delegácie Turecka a Ruska sa v stredu stretli v tureckej metropole Ankara, aby spolu prediskutovali vojnu v Líbyi. Obe krajiny, z ktorých každá v konflikte podporuje inú stranu, sa dohodli, že budú pokračovať v úsilí o dlhotrvajúce prímerie v tomto... Čítať ďalej
22 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR