Štyri masívne asteroidy tento týždeň preletia okolo Zeme
21 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Ako NASA uvádza, tento týždeň k Zemi mieri ďalších päť asteroidov, z ktorých štyri majú priemer nad 50 metrov, medzitým vedci z Brazílie odhalili v našej slnečnej sústave okolo 19 vesmírnych hornín medzihviezdneho pôvodu, informuje portál RT.


Vedci z Ústavu geovied a exaktných vied Štátnej univerzity v Sao Paule toho identifikovali 19 asteroidov vytvorených v inej slnečnej sústave v galaxii.

Týchto 19 „mimozemských“ asteroidov sa nachádza medzi obežnými dráhami Jupitera a Neptúna a podľa jednej z hlavných autorov štúdie, Márie Heleny Moraisovej, boli objavené vďaka svojej neobvyklej ceste okolo našej slnečnej sústavy.

Ako príklad, Moraisová a jej tím vyzdvihli asteroid 514107 Ka'epaoka'awela, čo znamená v havajskom jazyku „zlomyseľný, protiľahlý spoločník Jupitera“.

Vedci objavili obrovské podzemné chrámy z doby železnej spojené s dávnymi kráľmi Írska
Medzinárodný tím vedcov odhalil rozsiahly chrámový komplex, o ktorom sa domnievajú, že mohol byť jednorázovým slávnostným centrom praveku v Európe s hlbokými koreňmi írskeho folklóru a mytológie, informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Dráha kozmickej skaly zodpovedá dráhe Jupitera, ale otáča sa okolo Slnka opačným smerom. Vedci potom použili počítačovú simuláciu, ktorá hovorí, že „funguje ako stroj času“ a sleduje jej trajektóriu dozadu o 4,5 miliárd rokov ďaleko za hranicami našej slnečnej sústavy.

"Keď sme ho identifikovali ako objekt, ktorý vychádza z vonkajšej časti slnečnej sústavy, nevedeli sme, či ide o ojedinelý prípad alebo časť obrovskej skupiny imigrantských asteroidov," uviedla Moraisová. "V tejto najnovšej štúdii sme rozpoznali 19 asteroidov medzihviezdneho pôvodu."

Nová teória o pôvode vody na Zemi poukazuje na organickú hmotu
Vedci zistili, že je možné vyrábať vodu zohrievaním medzihviezdnej organickej hmoty, čo vedie k teórii, že život z vesmíru bol príčinou vody na Zemi, čím sa spochybňuje myšlienka, že pochádza z ľadu, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Medzitým, bližšie k domovu, tento týždeň okolo nás preletí najmenej päť ďalších asteroidov, s priemerom od úbohých 15 metrov až po neuveriteľných 120 metrov - zhruba dvojnásobok výšky Šikmej veže v Pise.

Našťastie nás všetky preletia v bezpečnej vzdialenosti od 3,3 milióna do 7,1 milióna kilometrov.

NASA


Vedci použili superpočítač na výpočet atmosférických následkov pri veľkom náraze do planéty (VIDEO)
Vedci pomocou výkonného superpočítača vytvorili 3D simuláciu veľkého nárazu do planéty, ktorá presne ukazuje, aký veľký úder je potrebný na doslovné rozbitie celej atmosféry planéty, informuje portál RT Čítať ďalej
17 | 07 | 2020 | Marek Molnár