Nová teória o pôvode vody na Zemi poukazuje na organickú hmotu
19 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Vedci zistili, že je možné vyrábať vodu zohrievaním medzihviezdnej organickej hmoty, čo vedie k teórii, že život z vesmíru bol príčinou vody na Zemi, čím sa spochybňuje myšlienka, že pochádza z ľadu, informuje portál RT.


Voda je nevyhnutná pre život na Zemi; bez rozpustných vlastností by chemické reakcie, ktoré sú predpokladom života, nikdy nenastali.

Doteraz bola prítomnosť kvapalín na Zemi vysvetlená tým, že k nám dopadli ľadové kométy alebo meteority, ktoré obsahovali hydrosilikáty, ktoré sa tvoria mimo „snehovej línie“ - hranice, za ktorou môže v dôsledku nízkych teplôt kondenzovať ľad.

Niekoľko štúdií však tieto teórie odmieta, pričom to vysvetľujú tým, že ak by to tak bolo, dalo by sa očakávať, že oceány našej planéty by mali mať približne rovnaké chemické zloženie ako títo intergalaktickí návštevníci. Stručne povedané, nie.

Vedci použili superpočítač na výpočet atmosférických následkov pri veľkom náraze do planéty (VIDEO)
Vedci pomocou výkonného superpočítača vytvorili 3D simuláciu veľkého nárazu do planéty, ktorá presne ukazuje, aký veľký úder je potrebný na doslovné rozbitie celej atmosféry planéty, informuje portál RT Čítať ďalej
17 | 07 | 2020 | Marek Molnár


To neznamená, že záhada života na Zemi bola vyriešená - práve naopak. Ale teraz, vďaka novému výskumu na Hokkaidovej univerzite vedci zistili, že zahrievanie medzihviezdnych organických látok, známych ako „predkomutárne organické látky“, pri vysokej teplote, môže viesť k produkcii množstvu vody. Zistenia boli uverejnené v časopise Scientific Reports.

„Až doteraz sa venovalo oveľa menej pozornosti organickej hmote v porovnaní s ľadom a kremičitanmi,“ prehlásila planetárna vedkyňa Akira Kouchiová z Hokkaidovej univerzity.

To znamená, že teoreticky môže byť voda vytvorená vo vnútri snehovej línie, čo vysvetľuje potrebu komét alebo meteorov.

Tento týždeň okolo nás preletí ďalších päť asteroidov
Lovci asteroidov NASA identifikovali ďalších päť asteroidov, ktoré ešte tento týždeň preletia okolo Zeme, ale čo je ešte horšie, identifikovali tiež jednu vesmírnu horninu, ktorá čoskoro prejde medzi Zemou a Mesiacom, informuje portál... Čítať ďalej
14 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Vedci objavili túto skutočnosť po postupnom zahriatí organických látok z 24 na 400 stupňov Celzia v tlakových podmienkach. Pri asi 400 stupňoch sa objavili kvapôčky vody.

Výsledky ukázali, že „medzihviezdna organická hmota vo vnútri snehovej línie je potenciálnym zdrojom vody na Zemi,“ poznamenala Kouchiová a dodala, že vzorky z asteroidu Ryugu, ktoré Japonsko v súčasnosti ťaží, by mali pomôcť novú teóriu ešte viac upevniť.

„Všetci sme Marťania!“: Prieskumníci vesmíru sa snažia vyriešiť záhadu života na Marse
Otvára sa okno na vyslanie vesmírnych plavidiel na červenú planétu a USA, Čína a Spojené Arabské Emiráty sa ho chystajú využiť Čítať ďalej
14 | 07 | 2020 | Mário Martinka