Slovensko odovzdalo britskému veľvyslanectvu nótu s epidemiologickými údajmi
21 | 07 | 2020 I SITA

Rezort diplomacie očakáva od Británie objektívne vyhodnotenie a zohľadnenie pandemickej situácie na Slovensku.


Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVaEZ SR) odovzdalo Veľvyslanectvu Spojeného kráľovstva a Severného Írska v Bratislave diplomatickú nótu s podrobnými epidemiologickými údajmi o aktuálnej situácii na Slovensku v súvislosti s pandémiou COVID-19. Agentúru SITA o tom informoval tlačový odbor rezortu.

Riaditeľ odboru Juraja Tomaga zdôraznil, že Slovensko tým naplnilo dohodu z minulého týždňa, keď šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nom. SaS) britskú ministerku pre Európu Wendy Morton požiadal, aby britskí epidemiológovia vychádzali z aktuálnych dát a zrušili povinnosť karantény pre cestujúcich zo Slovenskej republiky.

V pondelok potvrdili 41 prípadov koronavírusu na Slovensku
V pondelok potvrdili 41 prípadov nákazy koronavírusom. Národné centrum zdravotníckych informácií o tom informovalo na webe covid-19.nczisk. Čítať ďalej
21 | 07 | 2020 | SITA


„Rezort diplomacie očakáva objektívne vyhodnotenie a zohľadnenie pandemickej situácie na Slovensku,“ uviedol Tomaga. Podľa ministerstva zahraničia bude britská strana prehodnocovať zoznam bezpečných krajín v najbližších dňoch.

„Považujeme za neopodstatnené, keď je Slovensko bezpečným cestovateľským cieľom pre britských občanov, cestujúci zo Slovenska však musia ísť vo Veľkej Británii do karantény,“ poznamenal riaditeľ tlačového odboru. Rezort diplomacie zároveň podľa neho oceňuje rozsiahlu epidemiologickú správu, obsahujúcu fakty, ktoré hovoria v prospech zaradenia Slovenska na zoznam bezpečných krajín.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok o tejto téme telefonicky rokoval s britskou ministerkou pre Európu Wendy Morton vo štvrtok 16. júla. Podľa Korčoka dáta epidemiológov hovoria jasne v prospech Slovenska, o čom svedčí aj to, že Briti na Slovensko cestovať môžu bez povinnosti absolvovať karanténu pri návrate.

V tejto súvislosti by preto Spojené kráľovstvo malo podľa ministra na základe dát od epidemiológov prehodnotiť svoj postoj a umožniť Slovákom cestovať do Británie bez nutnosti absolvovania dvojtýždňovej karantény.

Vláda doteraz nepredstavila plán kompenzácie výdavkov pre župy v čase koronakrízy
Vláda doteraz nepredstavila plán kompenzácie výdavkov samosprávnych krajov v čase koronakrízy. Čítať ďalej
21 | 07 | 2020 | SITA