Vláda doteraz nepredstavila plán kompenzácie výdavkov pre župy v čase koronakrízy
21 | 07 | 2020 I SITA

Vláda doteraz nepredstavila plán kompenzácie výdavkov samosprávnych krajov v čase koronakrízy.


Uviedol to predseda združenia samosprávnych krajov SK8 a zároveň predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič v tlačovej správe s tým, že vláda dokonca plánuje kroky, ktoré budú mať na župy negatívny dopad. Ide napríklad o zvýšenie minimálnej mzdy o 40 eur, návrh je v súčasnosti v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Návrh odborov na 13-percentné zvýšenie miezd považuje predseda SK8 za neprijateľný.

„Združenie samosprávnych krajov SK 8 opakovane upozorňuje, že paralelne s prijímaním opatrení, ktoré majú negatívny dopad na rozpočty samospráv, musí byť zabezpečený aj spôsob ich kompenzácie. V tejto súvislosti je znepokojivé, že zavedenie pripravovaných sociálnych balíkov bolo doteraz komunikované len cez médiá a neprebehli rokovania so župami, mestami a obcami,“ povedal Viskupič.

Poďla predsedu SK8 mali výrazne negatívny dopad na rozpočty samospráv sociálne balíky a opatrenia predchádzajúcej vlády v podobe valorizácie platov, obedov zadarmo alebo rekreačných poukazov. Už vtedy bolo bez konzultácie so samosprávami prijaté napríklad zvýšenie odpočítateľnej položky základu dane na daňovníka. To siahlo samosprávnym krajom na jediný zdroj príjmov a malo za následok výpadok v celkovej výške 44,7 milióna eur.

Pondelková prietrž mračien v obci Korytárky spôsobila stotisícové škody
Prietrž mračien nad obcou Korytárky v Detvianskom okrese v pondelok trvala hodinu a pol a jej následkom sú značné škody pre obec. Čítať ďalej
21 | 07 | 2020 | SITA


„Prežívame ťažké obdobie. Vítame, že vláda chce ľuďom pomôcť, ale už dnes sa dopady koronakrízy prejavujú vo výpadkoch príjmov samospráv, ktoré sa podľa vládnych ekonómov v budúcich dvoch rokoch ešte znásobia. To môže mať priamy dopad na poskytovanie verejných služieb samosprávami. Považujeme však za nešťastné, že sa o pripravovaných opatreniach dozvedáme z médií.

Zdvojnásobenie daňového bonusu spôsobí župám výpadok 32 miliónov eur z daňových príjmov. Pre Trnavský kraj to znamená výpadok 3,3 milióna eur, pričom zavedenie bezplatnej autobusovej dopravy u nás odhadujeme na 5,3 milióna eur,“ konštatoval Viskupič. Predseda SK8 verí, že samosprávne kraje budú zapojené do prípravy legislatívneho znenia ohláseného sociálneho balíka a vláda s nimi bude čo najskôr rokovať.

Samosprávy čelia výpadkom príjmov v dôsledku koronakrízy. Vláda doteraz nepredstavila plán napríklad na zabezpečenie preventívnych opatrení v prvej a prípadnej druhej vlne pandémie ochorenia Covid-19. Združenia samosprávnych krajov SK8 upozorňuje, že samosprávy by tak v budúcnosti mohli byť donútené obmedziť niektoré verejné služby.

Národná rada občanov so zdravotným postihnutím víta diskusiu o reforme príspevkov na osobnú asistenciu
Národná rada občanov so zdravotným postihnutím (NROZP) v SR víta diskusiu o reforme príspevkov na opatrovanie a osobnú asistenciu. Čítať ďalej
21 | 07 | 2020 | SITA


Môže ísť napríklad o údržbu ciest a cyklotrás, pravidelnosť liniek prímestskej autobusovej dopravy, prijímanie klientov do zariadení sociálnych služieb alebo poskytovanie ubytovania a stravovania v školách.

V tejto súvislosti Ministerstvo financií SR avizovalo, že sa chce stretnúť so zástupcami SK 8 vo veci kompenzácie dopadov koronakrízy na samosprávne kraje. Prisľúbilo tiež, že bude prizývať zástupcov SK 8 na rokovania pri tvorbe a úpravách legislatívy, ktorá bude mať dopad na samosprávne kraje.

Pri nehode troch vozidiel v katastri obce Brusno sa zranili štyria ľudia (foto)
Štyri osoby utrpeli zranenia rôzneho rozsahu pri dopravnej nehode, ktorá sa stala v pondelok na ceste I/66 v katastri obce Brusno v okrese Banská Bystrica. Čítať ďalej
21 | 07 | 2020 | Peter Haluza, TASR