Malvér „Joker“ sa skrýva v aplikáciách v obchode Google Play, varujú odborníci
21 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Malvér s názvom „Joker“ sa opäť dostal do obchodu s aplikáciami od spoločnosti Google, pričom sa skrýval v legitímne vyzerajúcom softvéri a prihlasoval svojim netušiacim používateľom platené prémiové služby bez ich súhlasu, informuje portál RT.


Výskum spravodajskej služby pre počítačové hrozby Check Point odhalil, že sa objavila nová verzia vírusu Joker, ktorá sa skrýva v zdanlivo legitímnych aplikáciách, pričom sťahuje ďalší malvér do zariadení svojich obetí.

Po stiahnutí Joker prihlási používateľov na prémiové služby, ktoré ani nepoznajú, a vymaže záznamy o kúpe, aby zakryl svoje stopy.

Od objavenia spoločnosť Google zo svojho obchodu Play odstránila 11 škodlivých aplikácií.

Nový malvér dokáže ukradnúť heslá a informácie o kartách z viac ako 300 rôznych aplikácií pre Android
Analytici objavili nový kmeň škodlivého softvéru, ktorý sa pred užívateľmi systému Android skrýva a predstiera sa ako aktualizácia od Google, pričom ide o ďalší príklad zvýšenej hackerskej aktivity počas pandémie, informuje portál... Čítať ďalej
19 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Check Point upozorňuje, že ak sa domnievate, že ste sa stali obeťou vírusu Joker, mali by ste jednoducho odinštalovať príslušnú aplikáciu a skontrolovať na svojich kreditných kartách nejaké neoprávnené platby. A aby sa predišlo budúcim útokom, používatelia si môžu jednoducho stiahnuť nejakú formu mobilného antivírusového softvéru.

Vďaka škodlivému charakteru vírusu mu jednoduchá zmena spôsobu jeho fungovania umožňuje prežiť - dôkladnými zmenami v kóde, ktorý mu umožňuje prekĺznuť cez obranu Google Play a zabrániť detekcii. Základná funkčnosť Joker je v podstate konštantná, ale jeho metodika sa mení.

Vo februári Joker nakazil viac ako 300 000 zariadení len mesiac potom, čo Google odstránil z obchodu Play takmer 1 700 škodlivých aplikácií.

Zabudnite na ruských hackerov: Skutočným nebezpečenstvom sú USA, ktoré chcú nahromadiť britské vakcíny
Keď vedci z Imperial College London začínajú 2. kolo testovania vakcíny proti Covid-19, vedúci projektu odhalil, že vláda Spojeného kráľovstva ho naliehavo vyzvala, aby dokončili pokus doma, aby sa USA nedostali k vakcínam, informuje portál... Čítať ďalej
21 | 07 | 2020 | Marek Molnár