Vedci objavili obrovské podzemné chrámy z doby železnej spojené s dávnymi kráľmi Írska
20 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Medzinárodný tím vedcov odhalil rozsiahly chrámový komplex, o ktorom sa domnievajú, že mohol byť jednorázovým slávnostným centrom praveku v Európe s hlbokými koreňmi írskeho folklóru a mytológie, informuje portál RT.


Vedci zo severoírskych, škótskych a nemeckých inštitútov odhalili obrovský podzemný chrámový komplex v pevnosti Navan v grófstve Armagh v Severnom Írsku, o ktorom sa tiež predpokladá, že bol bývalým sídlom prvých kráľov z Ulsteru.

Chrámy a rezidencie boli objavené v neinvazívnom prieskume, ktorý využíval najmodernejšiu technológiu diaľkového snímania, ktorá detekuje magnetické stopy a elektrický odpor pôdy, aby odhalila to, čo sa predtým skrývalo na mieste.

„Naše objavy dodávajú ďalšie významné údaje, ktoré naznačujú, že budovy odkryté v 60. rokoch neboli domovými stavbami, v ktorých žili králi, ale rad mohutných chrámov, z ktorých niektoré boli najväčšie a najkomplexnejšie rituálne oblasti akejkoľvek oblasti neskoršej prehistorickej rímskej severnej Európy,“ vysvetlil Dr. Patrick Gleeson z Queen's University Belfast.

Queen's University Belfast


Gleeson opísal objav ako „sériu ôsmich budov zo skorej doby železnej a 40 metrov postavenej drevenej prstencovej konštrukcie (okolo) 95 rokov pred Kristom“, čím sa ďalej vysvetľuje, že táto masívna drevená stavba bola po výstavbe vyplnená kameňmi a následne zhorela, čím vytvoril slávnostnú pahorku, ktorú dnes vidíme.

Táto oblasť je úzko spätá s írskym folklórom, ktorý sa nachádza v starobylom hlavnom meste Ulster a na jednom z piatich írskych kráľovských sídiel s piatimi prehistorickými pôvodmi, úzko spätých s mýtmi ako je Táin a príbehom Cú Chulainn.

Samotné vykopanie miesta si bude vyžadovať značné finančné prostriedky, ktoré sa ešte musia zabezpečiť, aj keď v blízkosti návštevníckeho centra sa pravdepodobne objavia neobvyklé historické objavy, keď sa znovu otvorí pre verejnosť 30. júla, keďže bola doteraz zatvorená kvôli pandémii Covid-19.

Nová teória o pôvode vody na Zemi poukazuje na organickú hmotu
Vedci zistili, že je možné vyrábať vodu zohrievaním medzihviezdnej organickej hmoty, čo vedie k teórii, že život z vesmíru bol príčinou vody na Zemi, čím sa spochybňuje myšlienka, že pochádza z ľadu, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 07 | 2020 | Marek Molnár