Čína vyhodila do vzduchu priehradu na rieke Jang-c’-ťiang
20 | 07 | 2020 I Mário Martinka

Výbušniny slúžili na zničenie priehrady Chu v centrálnej provincii Anhui v snahe znížiť hladiny vody


Úrady v strednej Číne vyhodili do vzduchu priehradu, aby vypustili nahromadenú vodu, ktorá zapríčinila rozsiahle záplavy, ktoré si vyžiadali už množstvo životov, píše theguardian.com.

Priehrada na rieke Chu, ktorá v provincii Anhui tvorí prítok rieky Jang-c’-ťiang bola v nedeľu ráno zničená výbušninami, informovala štátna televízna stanica CCTV. Vďaka tomuto kroku sa očakáva pokles hladiny vody o viac ako 70 cm.

Hladina vody na mnohých riekach bola tento rok nezvyčajne vysoká z dôvodu prívalových dažďov. Odpálenie priehrad a násypy boli extrémnou reakciou Číny už v roku 1998, keď počas podobných povodní zomrelo viac ako 2 000 ľudí. Voda takisto zničila takmer 3 milióny domácností. Minulý týždeň obrovská priehrada na rieke Jang-c’-ťiang zvaná Tri rokliny otvorila tri záplavové brány po tom, čo hladina vody stúpla o viac ako 15 metrov. Očakáva sa, že ďalší nával vody, ktorá môže spôsobiť povodeň príde k priehrade v utorok.

SAE ako prvá arabská krajina odštartovali vesmírnu misiu na Mars
Spojené arabské emiráty (SAE) v pondelok úspešne odštartovali svoju misiu na Mars, informovala agentúra AP. Čítať ďalej
20 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Na rôznych miestach vojaci a pracovníci skúšajú silu násypov, pričom ich zosilňujú pieskovými vakmi a skalami. V sobotu hasiči dokončili 188 metrov vysokú zábranu na jazere Poyang, najväčšom sladkovodnom jazere v Číne, ktoré spôsobilo rozsiahle záplavy v 15 dedinách a poľnohospodárskych oblastiach v provincii Ťiang-si. Evakuovaných bolo vyše 14 000 ľudí.

Sezónna povodeň zasahuje každoročne veľké časti Číny, najmä v jej stredných a južných oblastiach, ale tento rok v lete bola obzvlášť závažná. Viac ako 150 ľudí zomrelo alebo sa považuje za nezvestných pri záplavách a zosuvoch pôdy spôsobených prívalovými dažďami. Podľa ministerstva pre riadenie mimoriadnych udalostí bolo evakuovaných asi 1,8 milióna ľudí a priame straty spôsobené záplavami sa odhadujú na viac ako 49 miliárd juanov (7 miliárd dolárov). Veľké mestá boli zatiaľ ušetrené, ale mestá ako Wu-chan a ďalšie metropoly, ktoré sa nachádzajú nižšie po prúde, môžu byť stále v nebezpečenstve.

Čínske HDP v druhom štvrťroku vzrástlo o 3,2%
Čínska ekonomika sa v druhom štvrťroku vrátila k rastu. Je to jeden z najskorších príznakov zotavenia po páde zapríčinenom koronavírusovou pandémiou. Čítať ďalej
17 | 07 | 2020 | Mário Martinka