Prvá čínska klimatická štrajkujúca bola varovaná: ukonči to alebo sa nevrátiš do školy
20 | 07 | 2020 I Mário Martinka

Ou Hongyi, ktorá sa zúčastnila protestu #FridaysforFuture, hovorí, že jej bolo povedané, že sa nemôže vrátiť do školy, pokiaľ nezastaví svoj aktivizmus.


Preberá iniciatívu. Nezávislá mysliteľka. Študuje aj mimo učebných osnov. Hlboko sa stará o svoju komunitu a svet okolo nej. Stojí si za svojim presvedčením a vierou. To všetko sú vlastnosti, vďaka ktorým je Ou Hongyi vhodnou kandidátkou na štúdium na vysnívanej Harvardskej univerzite, píše thegiardian.com.

Pre Ou však tieto vlastnosti znamenajú, že možno neabsolvuje strednú školu alebo, že nebude môcť absolvovať prijímacie skúšky na vysokú školu. Ako prvý mladý človek v Číne, ktorý sa zapojil do klimatického štrajku Grety Thunbergovej, zvaný Fridays For Future ( piatky za budúcnosť ) sa 17-ročná Ou stala terčom orgánov, ktoré považujú takýto aktivizmus za ohrozenie kontroly. Ou tvrdí, že jej úrady povedali aby pustila svoj klimatický aktivizmus k vode inak jej nepovolia študovať na Guangxi Normal University.

SAE ako prvá arabská krajina odštartovali vesmírnu misiu na Mars
Spojené arabské emiráty (SAE) v pondelok úspešne odštartovali svoju misiu na Mars, informovala agentúra AP. Čítať ďalej
20 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Ou, ktorá tiež používa anglické meno Howey, prerušila štúdium v decembri 2018 potom, čo jej bolo povedané, že „nie je vhodná“ pre medzinárodný program. Rozhodla sa teda študovať na skúšky angličtiny ako cudzieho jazyka (TOEFL) a na vstupné testy na americkú vysokú školu ( SAT ) sama.

Ale na základe želaní jej rodičov sa v posledných mesiacoch pokúša znovu vstúpiť do školy. Jej rodičia boli niekoľkokrát predvolaní krajskými školskými úradmi, povedala Ou, pričom ich vyzývali aby ich dcéra skončila so svojím klimatickým aktivizmom a nerobila rozhovory so zahraničnými médiámi. Ou uviedla, že riaditeľ Li Linbo jej na stretnutí povedal, že musí sľúbiť, že ukončí svoj klimatický aktivizmus pred tým, ako bude znovu prijatá. "Nechcem skončiť," povedala Ou o svojom klimatickom aktivizme. "Chcem aby viac ľudí vedelo."

Úrady tiež požadovali, aby si Howey pred podaním žiadosti o prijatie do školy spravila psychologický test. "Jedinú negatívnu vec, na ktorú test upozornil bola moja tvrdohlavosť," povedala. Ou Jun, jej otec, povedal, že ju nebudú nútiť vzdať sa svojej viery, dodal však, že sa obávajú, že jej posadnutosť by mohla zničiť jej budúcnosť. „Má strach zo zmeny klímy,“ povedal. "Dúfame, že zmaturuje... prihlási sa na univerzitu a bude sa menej venovať otázkam zmeny klímy."

Trump označil Bidena za neschopného viesť krajinu
Americký prezident Donald Trump kritizoval svojho možného súpera v novembrových prezidentských voľbách Joea Bidena a označil ho za "neschopného" viesť krajinu, informovala v nedeľu agentúra AFP. Čítať ďalej
20 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Čína je v súčasnosti najvyšším svetovým producentom oxidu uhličitého, ale očakáva sa, že splní svoj záväzok z Parížskej dohody, v ktorom sa zaviazala, že dosiahne najvyššie emisie oxidu uhličitého pred rokom 2030. Čínsky líder Si Ťin-pching tiež zaradil rozvoj „ekologickej civilizácie“ do jadra svojich politík.

Kecheng Fang, profesor na škole žurnalistiky na Čínskej univerzite v Hongkongu vyhlásil, že to čo vyvolalo kampaň tlaku zo strany orgánov Číny nemusia nevyhnutne byť jej obavy z podnebia. "Najdôležitejšie je, že ide o kolektívne akcie," uviedol. "Bez ohľadu na to, o aký druh kolektívnej akcie ide, považuje sa to za veľmi citlivú ( záležitosť )." Hoci vyjadrenie obáv z klimatických zmien nie je zakázané, došlo k zúženiu diskurzu v tejto oblasti, najmä ak to spochybňuje ambície orgánov, uviedol Fang. „Základnou logikou je, že v zásade môžete hovoriť o témach, ktoré sa považujú za menej citlivé, ale záleží na tom, ako o tom hovoríte.“

Zatiaľ čo čaká na návrat do školy, Ou začala svoju vlastnú iniciatívu s názvom Plant for Survival, v rámci ktorej podporuje mladých ľudí v Číne vo vysádzaní stromov. Od minulého novembra do tohto januára skupina vysadila viac ako 300 stromov v Guiline a okolí.

Čína vyhodila do vzduchu priehradu na rieke Jang-c’-ťiang
Výbušniny slúžili na zničenie priehrady Chu v centrálnej provincii Anhui v snahe znížiť hladiny vody Čítať ďalej
20 | 07 | 2020 | Mário Martinka