V Sýrii sa konajú parlamentné voľby
19 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Sýrčania v nedeľu rozhodujú o novom zložení parlamentu v čase, keď vláda v Damasku zápasí s medzinárodnými sankciami a upadajúcou ekonomikou po tom, ako opätovne dobyla veľké časti vojnou zdevastovanej krajiny.


Viac ako 7400 volebných miestností otvorili ráno vo vládou kontrolovaných častiach Sýrie a po prvý raz aj v niekdajších opozičných baštách, informovala agentúra AFP.

Očakáva sa, že Arabská socialistická strana obrody (Baas) prezidenta Bašára Asada a jej spojenci získajú väčšinu z 250 kresiel v parlamente v tretích voľbách, ktoré sa v krajine konajú od začiatku vojny pred deviatimi rokmi. Hoci úrady povolili kandidovať viacerým politickým zoskupeniam, skutočná opozícia chýba, píše AFP.

V predvečer volieb pri dvoch výbuchoch v hlavnom meste Damask zahynul jeden človek a ďalší utrpel zranenia, uviedla štátna tlačová agentúra SANA.

Voľby, ktoré v dôsledku koronavírusovej pandémie od apríla dvakrát odložili, prichádzajú v čase, keď má väčšina Sýrčanov obavy z rastúcich životných nákladov. Mnohí kandidáti sľubujú boj proti inflácii a zlepšenie infraštruktúry zničenej konfliktom.

Summit EÚ pokračuje v nedeľu tretím kolom rokovaní; sobota konsenzus nepriniesla
Mimoriadny summit EÚ venovaný hľadaniu kompromisnej podoby sedemročného rozpočtu Únie na roky 2021 - 2027 a dohody o pláne hospodárskej obnovy Európy po koronakríze sa v sobotu neskoro večer skončil bez výsledku a bude pokračovať v nedeľu, tretím... Čítať ďalej
19 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


V Sýrii žije viac ako 80 percent obyvateľov v chudobe, pričom im hrozí "bezprecedentná kríza hladovania", vyplýva z nedávneho varovania OSN. Podľa Svetového potravinového programu (WFP) ceny potravín v krajine za uplynulý rok stúpli o vyše 200 percent a dosahujú 20-násobnú úroveň oproti cenám spred vojny.

Hlasovať nemôžu milióny Sýrčanov, ktorí utiekli do zahraničia pred vojnou, ktorá si vyžiadala vyše 380.000 obetí na životoch. Pri predošlých voľbách v roku 2016 dosiahla účasť 57 percent.

Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) vláda po sérii vojenských víťazstiev dosiahnutých s podporou kľúčového spojenca Ruska znova ovláda približne 70 percent územia krajiny.

Voľby sa tiež konajú v čase, keď si Asad tento mesiac pripomína 20 rokov od nástupu k moci, a niekoľko týždňov po tom, ako USA uvalili nové sankcie na Sýriu, zahŕňajúce aj prezidentovi manželku.

Najbližšie prezidentské voľby v Sýrii by sa mali uskutočniť v roku 2021, pričom kandidáti budú potrebovať písomný súhlas najmenej 35 členov parlamentu. Minister zahraničných vecí Walíd Mualim v júni vyhlásil, že Asad zostane v úrade "tak dlho, ako si to budú Sýrčania želať".

Extrémizmus ako fenomén života v Európe (Vladimir Malyšev)
Komentár Vladimíra Malyševa (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
18 | 07 | 2020 | Iveta Machová