Extrémizmus ako fenomén života v Európe (Vladimir Malyšev)
18 | 07 | 2020 I Iveta Machová

Komentár Vladimíra Malyševa  (Fond strategickej kultúry)



 Najaktívnejší extrémisti sú v Taliansku, Grécku a Španielsku - v krajinách „chudobného Juhu“

V správe Europolu, ktorú tento týždeň predstavila jeho výkonná riaditeľka Catherine de Ball, sa hovorí, že počet zatknutí extrémistov všetkého druhu v krajinách EÚ  sa  strojnásobil. Najaktívnejší extrémisti sú v Taliansku, Grécku a Španielsku.

Výkonná riaditeľka Europolu Catherine de Ball


Počet ľudí zatknutých na základe článkov týkajúcich sa extrémizmu sa v týchto troch krajinách vlani zvýšil v porovnaní s predchádzajúcim rokom z 38 na 111 ľudí. Najvýraznejší nárast je v Taliansku, kde prevláda ľavicový extrémizmus. Cieľom extrémistov sú často objekty infraštruktúry a vládne agentúry. Niektorí ľavicoví Európania sú posielaní do Sýrie, kde sa pripájajú ku kurdským jednotkám na severovýchode tejto krajiny.

Správa naznačuje, že v krajinách EÚ je ideológia pravicových extrémistov rozdelená do samostatných trendov, ale spája ju „popieranie rozmanitosti a práv menšín“ (terminológia správy). Jedným z prvkov tejto ideológie je presadzovanie nadradenosti „bielej rasy“ a nevyhnutnosti „rasovej vojny“, ktorá sa považuje za odpor voči sprisahaniu „systému“ - nahradenie bielej populácie masovým prisťahovalectvom lacnejšej čiernej a farebnej pracovnej sily.

Správa Europolu upozorňuje aj na hrozbu, ktorú predstavujú radikálni islamisti. „Islamský štát“ * (IG, zakázaný v Ruskej federácii), uvádza sa v dokumente, stratil svoje enklávy v Sýrii, ale naďalej tajne operuje  v Sýrii a Iraku, kde sa v súčasnosti nachádzajú stovky európskych občanov spojených s Islamským štátom. „Al-Káida“ * (zakázaná v Ruskej federácii) uprednostňuje výber cieľov na Západe, aj keď jej regionálne pobočky sa snažia integrovať do ozbrojených štruktúr v konfliktných regiónoch. Podľa Europolu sa v roku 2019 osem členských štátov EÚ stalo objjektom teroristických útokov džihádistov.

Orgány na presadzovanie práva v Európe zaznamenali pokusy teroristov použiť pri útokoch improvizované výbušné zariadenia. „V roku 2018 boli v EÚ odvrátené tri teroristické sprisahania využívajúce biologické a chemické materiály,“ uviedla predchádzajúca správa Europolu z roku 2018. V roku 2018 bola takmer polovica zatknutí v prípadoch súvisiacich s terorizmom (511 z 1 056) motivovaných náboženským extrémizmom.

„V Taliansku vyzvala posledná správa Europolu znepokojenie,“ píše taliansky denník Il Giornale. Noviny sa domnievajú, že dôvod zvýšenej aktivity extrémistov všetkých druhov súvisí so všeobecným zhoršením životných podmienok v západnej Európe. Koronavírus túto situáciu ešte zhoršil. „Vážne sociálno-ekonomické dôsledky dlhodobého „lockoutu“, ktoré zaviedli vlády EÚ v súvislosti s pandémiou, môžu využiť tí, ktorí podnecujú nenávisť,“ hovorí Il Giornale.

Budova ústredia Europolu v Haagu


Europol, ktorý bojuje predovšetkým proti trestným činom, už dlho upozorňuje na hrozbu rastúcej hrozby extrémizmu. V správe z roku 2016  Europol varoval, že Islamský štát obmedzuje činnosť na Blízkom východe a prenáša sily do krajín Európy, kam ženie migrantov zvyšovanie chudoby a nedostatku v ich krajinách.

Generálmajor ruskej polície M. Medov vo svojom článku „Príčiny a podmienky šírenia terorizmu v západnej Európe“ poznamenal: „Na planéte tvorí 1% obyvateľstva najbohatšiu skupinu a dostáva rovnaké množstvo ako 57% najchudobnejšej populácie. Asi 1 miliarda ľudí žije z menej ako jedného dolára na deň, 2,8 miliardy za menej ako 2 doláre, viac ako 1 miliarda ľudí nemá prístup k čistej vode a 827 miliónov trpí podvýživou. “

Nie je to prvýkrát, čo sa v Európe hovorí o hrozbe terorizmu a extrémizmu. V 70-80 rokoch dvadsiateho storočia, sa vlna teroristického násilia,  prehnala cez také krajiny starého sveta, ako je Taliansko, Francúzsko, Španielsko, Nemecko. Na Apeninskom polostrove  potom pôsobili Červené brigády a neofašisti. V Nemecku vyzývala hrôzu teroristická skupina Baader-Meinhof - „Frakcia červenej armády“,  Španielsko terorizovala – „Fuerza Nueva“. Teroristi nechávali explodovať bomby na námestiach, , vykoľajovali vlaky, zabíjali politikov, generálov, bankárov, policajtov. Existuje veľa dôkazov o tom, že v zákulisí tejto „stratégie napätia“ v Európe bola americká CIA. Všetko sa robilo s cieľom zabrániť tomu, aby v  tom čase silné komunistické strany, ktoré sa spoliehali na podporu ZSSR, neprevzali moc.

Zrútenie ZSSR viedlo k tomu, že oslabené komunistické strany v Európe prestali predstavovať hrozbu pre svetové mocnosti, ale v dôsledku politiky otvorených dverí, zaplavili Európu davy prisťahovalcov, ľudí cudzej kultúry. Z toho sa rodí nová, tentoraz dvojitá hrozba: zo strany „džihádskych bojovníkov“ spomedzi migrantov a od tých, ktorí sú pripravení ich konfrontovať s extrémnymi prostriedkami pravicových prvkov. Po úderoch vírusovej hospodárskej krízy a zhoršujúcej sa situácii veľkej časti obyvateľstva sa v Európe ešte viac zvyšuje hrozba extrémizmu.