Za zloženie zbraní úrady v Nigérii ponúkajú banditom kravy, chcú zastaviť násilie
18 | 07 | 2020 I SITA

Úrady v štáte Zamfara na severozápade Nigérie ponúkajú členom miestnych ozbrojených gangov dva kusy dobytka výmenou za odovzdanie každej zbrane. Cieľom je zastaviť krvavé útoky "banditov" - ako ich prezývajú miestne úrady -, ktorí okrem páchania násilia na ľuďoch tiež kradnú dobytok.


Informovala o tom v piatok tlačová agentúra AFP. Guvernér štátu Zamfara Bello Matawalle vyhlásil, že v rámci novej iniciatívy "za každú odovzdanú strelnú zbraň bude kajúci sa bandita odmenený dvoma kravami". Podľa guvernéra ponúkanie dobytka výmenou za zbrane má presvedčiť gangy, aby sa odzbrojili, a to bez potreby zaplatiť im v hotovosti. Peniaze by totiž mohli použiť na nákup ďalších zbraní.

Nič však nenasvedčuje tomu, že tento plán bude naozaj úspešný a presvedčí "banditov", aby zanechali pre nich výnosné krádeže dobytka a únosy, píše AFP. Odľahlé spoločenstvá v regióne už dlhé roky čelia nájazdom ozbrojených skupín, ktoré na motocykloch kradnú dobytok a unášajú ľudí.

Požiar v katedrále v Nantes vyšetrujú ako podpaľačstvo!
Oheň v chráme úplne zničil organ, pričom chór pod ním je nestabilný a mohol by sa zrútiť. Čítať ďalej
18 | 07 | 2020 | TASR


Nigérijská armáda v máji podnikla vlnu náletov na zločinecké gangy na severozápade krajiny v rámci operácie na zastavenie útokov na civilistov a armádu. Ani opakované zásahy a mierové rokovania však nezastavili krviprelievanie v regióne.

Severozápadná Nigéria už roky zažíva násilnosti medzi súperiacimi komunitami sporiacimi sa o pozemky či dobytok, nájazdy ozbrojených zločineckých gangov i odvety za ne zo strany milícií sformovaných z dedinčanov. Odhaduje sa, že od roku 2011 zahynulo pri nepokojoch v regióne približne 8000 ľudí a ďalších 200.000 bolo vysídlených.