Mali by ste odstrániť TikTok? Toto hovoria odborníci o aplikácii, ktorú chce Trump zakázať
18 | 07 | 2020 I Mário Martinka

Vysoko populárna aplikácia na zdieľanie videí TikTok, čelí potenciálnemu zákazu v USA a medzi zamestnancami niekoľkých veľkých spoločností v súvislosti s bezpečnostnými problémami. Čo to pre vás znamená? Mali by ste odstrániť TikTok z vášho zariadenia? Toto je potrebné vedieť, píše theguardian.com



Čo je TikTok?

TikTok je aplikácia na zdieľanie videa podobná aplikáciám Snapchat a Instagram, ktorá umožňuje používateľom uverejňovať klipy, ktoré sú dlhé 15 až 60 sekúnd. Zvyčajne tu nájdete hudbu alebo filmový dialóg. Videá sa môžu "páčiť", môžu sa vyhľadávať prostredníctvom hashtagov a zdieľať s ostatnými používateľmi.
Odkiaľ pochádza?

TikTok začal ako Musical.ly, ktorý si získal popularitu ako aplikácia na synchronizáciu pier. Čínska spoločnosť ByteDance kúpila aplikáciu v roku 2018 a znovu ju uviedla na trh s ďalšími funkciami.

Google zakáže reklamy na obsah týkajúci sa konšpiračných teórií o pandémii
Spoločnosť Google zakáže webovým stránkam a aplikáciám využívajúcim jej inzerčnú technológiu zverejňovať reklamy na "nebezpečný obsah", ktorý sa týka nepravdivých informácií o pandémii COVID-19 a ktorý je v rozpore s vedeckým konsenzom. Informovala... Čítať ďalej
18 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Odvtedy popularita aplikácie prudko vzrástla a stala sa najviac sťahovanou aplikáciou na svete v prvom štvrťroku 2020. Celkovo bola stiahnutá zhruba 2 miliardy krát. Jej užívateľská základňa je mladá - 41% používateľov má 16 až 24 rokov.
Aký je teda problém?

Obavy sú trojaké. Pretože materská spoločnosť TikTok ByteDance sídli v Číne, existujú obavy, že spoločnosť môže zdieľať údaje o používateľovi s čínskou vládou, či už úmyselne prostredníctvom žiadostí o údaje alebo neúmyselne prostredníctvom sledovacieho softvéru.

Existujú všeobecné obavy týkajúce sa ochrany osobných údajov. Ide hlavne o to, koľko údajov zhromažďuje TikTok z užívateľských zariadení. „Ľudia sa obávajú, že informácie v TikToku by mohli poskytnúť viac detailov, ako sa predpokladalo, ( napríklad ) o tom, kde sa ľudia nachádzajú, alebo čo majú v úmysle,“ povedal Chris Morales, vedúci analytik bezpečnosti v spoločnosti Cectersecurity Vectra. "Teoreticky by ste mohli niekoho sledovať na miesto, ako je napríklad vojenská základňa alebo vládna inštalácia."

Existujú obavy týkajúce sa kódu TikToku. Odborníci sa obávajú, že by kód aplikácie mohol umožniť narušenie súkromia a bezpečnosti. TikTok opravil niekoľko závažných nedostatkov, vrátane jedného zisteného v januári 2020, ktorý by útočníkovi umožnil kontrolovať účet niekoho iného, nahrávať neoprávnené videá, zverejňovať súkromné videá a odstraňovať existujúce videá.

Európske krajiny musia uznať Palestínsky štát skôr, ako bude neskoro
Nezastaví to izraelské plány na anexiu, ale v tomto okamihu by to bol zásadný krok správnym smerom Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | Mário Martinka

Sú tieto obavy oprávnené ?

Výskumy ukazujú, že TikTok zhromažďuje značné množstvo užívateľských údajov. Aby sa používatelia mohli zaregistrovať, musia poskytnúť svoj e-mail, telefónne číslo a odkaz na iný účet v sociálnych sieťach. Podľa štúdie mobilnej kybernetickej spoločnosti Lookout v San Franciscu si aplikácia vyžaduje povolenie na sledovanie polohy používateľa, vyžaduje si povolenie ku zvukovým a kamerovým záznamom a ku kontaktom.

To je viac údajov, ako zhromažďujú spoločnosti ako Twitter a Facebook. Tieto informácie by sa dali ľahko použiť na identifikáciu a sledovanie činností konkrétnych ľudí, ktorí aplikáciu používajú, uviedol Hank Schless, manažér bezpečnostných riešení Lookout. "Skutočnosť, že TikTok vlastní čínska spoločnosť, z nej robí legitímne bezpečnostné riziko," dodal Schless.

Čína je omnoho agresívnejšia ako iné vlády keď ide o prinútenie spoločností zdieľať informácie a spoločnosť ByteDance, materská spoločnosť TikToku, spolupracuje s miestnymi policajnými silami v Sin-ťiangu. V tomto meste je Peking podľa správy Austrálskeho inštitútu pre strategické politiky (ASPI) z roku 2019 obvinený zo zadržiavania približne 1 milióna ľudí patriacich k náboženským menšinám, ktoré sú umiestnené do preškoľovacích táborov a väzení. Táto spoločnosť sa aktívne podiela na „šírení propagandy štátu o Sin-ťiangu“.

TikTok poprel, že zdieľa informácie s čínskou vládou a dištancoval sa od spoločnosti ByteDance, pričom v máji si najal bývalého výkonného riaditeľa spoločnosti Disney, Kevina Mayera.

Astronauti sa vrátia z ISS na zariadení spoločnosti SpaceX začiatkom augusta
Dvojica amerických astronautov, ktorí sa dostali na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) na palube kozmickej lode Crew Dragon súkromnej spoločnosti SpaceX, sa vydajú na spiatočnú cestu 1. augusta. Oznámil to v piatok šéf vesmírnej agentúry NASA Jim... Čítať ďalej
18 | 07 | 2020 | TASR


Štúdie však našli dôvod na obavy. Jedna správa bezpečnostnej spoločnosti Penetrum zistila, že väčšinu údajov aplikácie je možné vysledovať na serveroch v Číne, ktorých hostiteľom je Alibaba, ktorá už v minulosti zažila narušenie bezpečnosti a zdieľa osobné informácie svojich používateľov s tretími stranami v súlade s jej politikou ochrany osobných údajov. Servery so sídlom v Číne by tiež podliehali čínskej jurisdikcii, a tak ľahšie podliehali požiadavkám na vydanie údajov.

"Z nášho porozumenia a našej analýzy vyplýva, že TikTok vykonáva nadmerné sledovanie svojich používateľov a že zhromaždené údaje sú čiastočne, ak nie úplne, uložené na čínskych serveroch pomocou ISP Alibaba," uviedla správa spoločnosti Penetrum.
Čo keď sa nestarám o svoje súkromie?

Ďalšími problémami sú moderovanie a vplyv na sociálne a politické normy v Číne. Moderátori TikToku boli nútení cenzurovať videá, ktoré spomínali námestie Nebeského pokoja, nezávislosť Tibetu a zakázanú náboženskú skupinu Falun Gong.

Podľa marcovej správy agentúry Intercept bolo moderátorom tiež povedané, aby sa zbavili použivateľov, ktorí sa javili ako príliš škaredí, slabí alebo zdravotne postihnutí, a aby odstránili videá, ktoré súviseli s protestami v Hongkongu.
Kto už zakázal TikTok?

Wells Fargo v pondelok oznámil, že bude vyžadovať, aby jeho zamestnanci odinštalovali TikTok. Spoločnosť Amazon povedala zamestnancom, aby urobili to isté minulý týždeň, ale nakoniec to dementovali s tým, že rozhodnutie o týchto pokynoch bolo zaslané omylom.

Extrémizmus ako fenomén života v Európe (Vladimir Malyšev)
Komentár Vladimíra Malyševa (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
18 | 07 | 2020 | Iveta Machová


Indická vláda zakázala TikTok a 50 ďalších aplikácií založených v Číne už v júni a označila ich za „hrozbu pre suverenitu a integritu“. Minulý týždeň americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo uviedol, že Trumpova administratíva „zvažuje“  zákaz aplikácie v USA, pričom uviedla podobné dôvody.

Americká armáda a námorníctvo v decembri nariadili, aby si ich vojaci odstránili aplikáciu z vojenských zariadení. A v marci dvaja republikánski senátori zaviedli právne predpisy, ktoré federálnym zamestnancom zakazujú používať TikTok na vládnych pracovných telefónoch.

USA a India majú komplikované vzťahy s Čínou. Washingtonom a Pekingom sú uzavretí už v ročnej obchodnej vojne, ktorá nevyzerá, že by sa mala v najbližšej dobe ukončiť. Indický zákaz TikToku prišiel po násilnej konfrontácii medzi indickými a čínskymi jednotkami.

„Je to dokonalá búrka kedy sa technológie stretávajú s geopolitickou rivalitou,“ povedal Douglas Schmidt, profesor informatiky na Vanderbiltovej univerzite. "Tieto veci sa používajú ako taktika vyjednávania v geopolitických obchodných rokovaniach." TikTok neodpovedal na žiadosť o komentár.

Očakáva sa konečné rozhodnutie o zapojení firmy Huawei do britskej siete 5G
Spoločnosti Huawei bolo povolené mať podiel na britskej sieti - avšak vláda je pod tlakom, vďaka ktorému má byť toto rohodnutie zrušené. Čítať ďalej
15 | 07 | 2020 | Mário Martinka