Očakáva sa konečné rozhodnutie o zapojení firmy Huawei do britskej siete 5G
15 | 07 | 2020 I Mário Martinka

Spoločnosti Huawei bolo povolené mať podiel na britskej sieti - avšak vláda je pod tlakom, vďaka ktorému má byť toto rohodnutie zrušené.


Očakáva sa, že britská vláda dnes prijme nové a konečné rozhodnutie o budúcej 5G sieti a ďalej obmedzí zapojenie čínskej telekomunikačnej spoločnosti Huawei v tomto projekte, píše news.sky.com.

Boris Johnson bude predsedať zasadnutiu Rady pre národnú bezpečnosť pred tým ako sa kultúrny tajomník Oliver Dowden vyjadrí k tejto problematike v parlamente. Pôvodné rozhodnutie prijaté v januári obmedzilo trhový podiel spoločnosti Huawei na 35%, ale umožnilo čínskej firme zostať súčasťou menej podstatných prvkov siete.

Britskí predstavitelia spravodajských služieb a počítačovej bezpečnosti boli presvedčení, že dokážu zmierniť akékoľvek riziko, ktoré predstavuje Huawei, o ktorm kritici tvrdia, že má blízke vzťahy s čínskou vládou, a tá využíva túto firmu na špionáž. Nové sankcie USA však spoločnosti Huawei zabránili vo využívaní dôveryhodnej americkej čipovej technológie, čo viedlo k preskúmaniu firmy britským Národným centrom kybernetickej bezpečnosti ( NCSC ).

Peking tvrdí, že USA sa snažia „narušiť mier“ v Juhočínskom mori po tom, čo Washington formálne odmietol čínske teritoriálne nároky
Čína obvinila USA z toho, že sa snažia vzbudiť napätie medzi mocnosťami, ktoré majú podiel v Juhočínskom mori. Vyhlásenie prichádza po tom, čo Washington formálne odmietol teritoriálne nároky Číny v tomto regióne, informuje portál... Čítať ďalej
14 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Spojené kráľovstvo sa nachádza v ťažkej situácii: v januári NCSC trvala na tom, že Spojené kráľovstvo potrebovalo na zabezpečenie stability viac poskytovateľov 5G (Nokia a Ericsson sú ďalšími dvomi), ale teraz nie je schopná overiť bezpečnosť technológie Huawei. Obrat o 180 stupňov by mohol vyjsť draho a mohol by viesť k oneskoreniam pri zavádzaní siete 5G.

V posledných dňoch došlo k intenzívnemu lobovaniu domácimi telekomunikačnými spoločnosťami, ako je BT, ktoré varujú pred výpadkami, ak budú nútení príliš rýchlo odstrániť technológie spoločnosti Huawei. Konzervatívni poslanci parlamentu však hrozili, že budú hlasovať proti legislatíve, ak nebude Huawei odstránený dosť rýchlo. Najväčší tlak však prišiel z Bieleho domu, ktorý už Huawei vykázal zo siete v USA. Prezident Trump a poradcovia varovali, že zdieľanie spravodajských informácií medzi USA a Veľkou Britániou by mohlo byť ohrozené, ak by Spojené kráľovstvo pokračovalo v rokovaniach so spoločnosťou Huawei.

Čínsky veľvyslanec v Spojenom kráľovstve pohrozil Veľkej Británií, ak sa postaví na stranu USA, pričom minulý týždeň varoval, že povesť Británie by mohla byť poškodená. „Keď sa zbavíte ( spoločnosti ) Huawei, vyšlete veľmi zlý odkaz. Poškodzujete imidž krajiny, ktorá môže viesť nezávislú politiku. Znamená to, že podľahnete zahraničnému tlaku a nemôžete si vytvoriť vlastnú nezávislú zahraničnú politiku.“

Pozícia Británie voči Číne sa v posledných mesiacoch vo všeobecnosti zhoršila. Spočiatku v dôsledku manipulácie s pandémiou COVID-19 v Číne a nedávno po prijatí zákona o národnej bezpečnosti v Hong Kongu, ktorý britská vláda považuje za nezákonný. Downing Street reagovala na tento zákon tým, že ponúkla trom miliónom obyvateľom Hong Kongu možnosť získať britské občianstvo prostredníctvom dlhodobých víz.

Trump podpísal zákon o sankciách voči Číne a odňal obchodné výsady Hongkongu
Americký prezident Donald Trump podpísal v utorok zákon, ktorý uvaľuje sankcie na čínskych predstaviteľov a inštitúcie zodpovedné za potlačovanie autonómie Hongkongu. Zároveň zrušil osobitný štatút, ktorý poskytoval Hongkongu výhody pri obchodovaní... Čítať ďalej
15 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Prebiehajúce preskúmavanie britských bezpečnostných a zahraničnopolitických výziev sa pravdepodobne v nadchádzajúcich desaťročiach sústredí na hrozbu z Číny. Meniace sa skutočnosti týkajúce sa bezpečnosti spoločnosti Huawei dali vláde príležitosť zaujať tvrdší postoj voči Pekingu - čínsko-britské vzťahy sú napäté.

S napätím sa očakáva britské rozhodnutie v tejto veci a to hlavne preto lebo veľa európskych krajín rešpektuje spravodajské agentúry Spojeného kráľovstva. USA aj Čína veria, že prístup Spojeného kráľovstva ovplyvní to, čo sa ostatní rozhodnú urobiť.

Zatiaľ USA a Austrália zakázali používanie výrobkov spoločnosti Huawei. Kanada a Nový Zéland stále zvažujú svoje pozície.

"Sme si istí, že do konca roka 2020 budeme mať desiatky miliónov dávok vakcíny", tvrdí Biely dom
Trumpová administratíva očakáva, že do konca roka bude mať desiatky miliónov dávok vakcíny proti koronavírusu, uviedol v pondelok počas tlačového brífingu s novinármi oficiálny predstaviteľ. Čítať ďalej
15 | 07 | 2020 | Mário Martinka