Aj Gröhlingov titul je pochybný!
13 | 07 | 2020 I Jaroslav Fabok

Po kauze šéfa parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) má problém aj minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Jeho diplomová práca je kompilátom, pričom má obsahovať aj prvky plagiátu. Gröhling, ktorý okopíroval takmer celú svoju bakalársku prácu, pritom počas kauzy týkajúcej sa pochybnej Kollárovej diplomovky svoju prácu utajil. 


So zistením, že pri písaní diplomovej práce podvádzal aj minister školstva, ktorý študoval na Paneurópskej vysokej škole, prišiel Denník N. Do času, kým na verejnosti nezačali rezonovať pochybnosti okolo diplomovej práce šéfa parlamentu, boli obe Gröhlingove záverečné práce dostupné na internete. 

„Keď už sa má teda preverovať pol Slovenska, preveril som si aj seba. (…) Dal som si ju do systému a zhodu som mal 31 %. Aj podľa dnešných pravidiel je to pre oblasť práva v poriadku,” napísal Gröhling ešte v stredu na svojom Facebooku. Neukázal však, čo antiplagiátorský systém v jeho diplomovke odhalil. 

Minister školstva utajenie svojej práce obhajuje tým, že nemala byť podľa znenia licenčnej zmluvy zverejnená. Súkromnú vysokú školu mal z tohto dôvodu kontaktovať. Denník N pripomína, že svojho času zvolil rovnaký postup aj expredseda parlamentu Andrej Danko. 

V kauze Kiskových videí vypovedal krajský šéf Smeru, obvinenia odmieta
V kauze diskreditačných videí namierených proti exprezidentovi Andrejovi Kiskovi sa objavilo meno nového šéfa Smeru v Prešovskom kraji Petra Šucu. Ten však akúkoľvek spojitosť s videami odmieta. Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok


Denník N sa však na obsah diplomovej práce ministra školstva pozrel ešte predtým, ako bol zverejnený článok o pochybnej záverečnej práci Kollára. Gröhling v nej mal mal od slova do slova kopírovať rôzne knihy a články, týkajúce sa predmetu jeho práce, ktorým bol terorizmus. Vlastných myšlienok mal mať v práci pritom len niekoľko. 

Minister mal obdobným spôsobom napísať aj svoju bakalársku prácu na rovnakú tému, ktorej takmer celý text následne použil aj v diplomovke. Takýmto spôsobom z bakalárskej  práce prevzal až 28 strán, pričom ani v nej nedodržiaval pravidlá citovania. 

„Diplomová práca pána ministra je prevažne kompilát s prvkami plagiátu. Metódou kompilácie vytvoril akýsi referát na tému terorizmu, pričom jeho vlastný prínos k téme je nejasný,“ povedal pre Denník N profesor Dušan Katuščák. 

Gröhling sa bráni a tvrdí, že zdroje pri parafrázach v práci uvádzal na konci väčších úsekov. Podotkol tiež, že štátne skúšky pod dozorom skúšobnej komisie úspešne ukončil. 

Smer-SD žiada ministra financií, aby zverejnil dohodu s bankami
Strana Smer - sociálna demokracia žiada ministra financií Eduarda Hegera, aby zverejnil výklad dohody medzi bankami a vládou SR. Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | SITA


„Pán predseda je rovný človek, ktorý sa ku všetkému postaví čelom. Verím, že aj v tejto veci tak urobí,” povedal na margo Borisa Kollára Gröhling. V tom čase sa však jeho strana SaS, spolu so stranou Za ľudí, ku Kollárovmu plagiátu vyjadrovali kritickejšie a žiadali odchod predsedu NR SR z funkcie. 

Samotný minister školstva sa aktuálne podieľa na novom návrhu zákona, ktorý si má posvietiť na plagiáty. Zákon by po novom mohol umožniť odoberanie titulov absolventov, ktoré svoje štúdium ukončili vďaka pochybným záverečným prácam. 

Gröhling svoje práce odovzdával v čase, kedy ich kontrola ešte neprebiehala prostredníctvo štátneho antiplagiátorského systému. Hoci po spätnom odovzdaní záverečnej práce do štátneho systému Gröhlingovi podľa vlastných slov vyšla zhoda na úrovni 31 percent, Denník N po kontrole cez český antiplagiátorský systém odevzdej.cz zistil, že zhoda práce ministra školstva bola na úrovni 57 percent. 

Nikto nikomu nebráni písať petície ďalej, hovorí Šipoš o zákaze hazardu bez petície
Stanovisko Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) o tom, že súčasný zákon o hazardných hrách je postačujúci, nepovažuje poslanec Michal Šipoš (OĽaNO) za šťastné. Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | SITA