Nikto nikomu nebráni písať petície ďalej, hovorí Šipoš o zákaze hazardu bez petície
13 | 07 | 2020 I SITA

Stanovisko Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) o tom, že súčasný zákon o hazardných hrách je postačujúci, nepovažuje poslanec Michal Šipoš (OĽaNO) za šťastné.


Spolu so skupinou vládnych poslancov Šipoš navrhuje posilniť právomoc samospráv zakázať hazardné hry na ich území aj bez podmienky predložiť petíciu, v ktorej sa občania obce sťažujú na narúšanie verejného poriadku v súvislosti s hraním hazardných hier.

Starosta obce Santovka Ľubomír Lőrincz povedal, že z procesného pohľadu je to pre nich zjednodušenie a myslím si, že aj pozitívna vec. V súčasnosti je prijatie všeobecne záväzného nariadenia (VZN ) obce o zákaze hazardu na jej území podmienené existenciou petície. Musí ju podporiť najmenej 30 percent obyvateľov obce alebo 15 percent občanov Bratislavy a Košíc.

„Z toho dôvodu je obmedzenie hazardu na území obce veľmi problematické. Následkom súčasnej právnej úpravy je, že obec nedokáže včas zabezpečiť ochranu záujmov obyvateľov pred negatívnymi dôsledkami hazardu,“ tvrdia poslanci v novele zákona o hazardných hrách, o ktorej má parlament rozhodnúť, či ju na aktuálnej schôdzi posunie do druhého čítania. Podľa poslancov právne poriadky členských štátov Európskej únie nepodmieňujú zákaz hazardu predložením petície obyvateľov obce.

Na odvolávanie dekana FIIT Kotuliaka sa do auly STU dostane len časť verejnosti
Na odvolávanie dekana Fakulty informatiky a informačných technológií (FIIT) Slovenskej technickej univerzity v Bratislave (STU) Ivana Kotuliaka sa dostane len časť verejnosti. Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | SITA


ZMOS v stanovisku začiatkom júla tohto roka uviedol, že posilnením právomocí obecných a mestských zastupiteľstiev sa vytvorí situácia, v ktorej „bude potierané doposiaľ uplatňované právo petičnej aktivity občiansky aktívnych obyvateľov, čo považujeme za všeobecne nežiadúci stav“.

Poslanec Šipoš agentúre SITA povedal, že si nemyslí, že v ZMOS-e sa uskutočnila vážna diskusia o novele, ktorú poslanci predložili. „Nikto nikomu nebráni, aby sa petície písali ďalej. Doteraz sa muselo zastupiteľstvo zaoberať zákazom hazardu len na základe petície, po novom to bude možné, ak poslanci v meste alebo v obci vyhodnotia, že je problém s herňami,“ priblížil Šipoš.

Ministerstvo práce chce vytvoriť mechanizmus, aby sa systém štátnej podpory na osobnú asistenciu nezneužíval, tvrdí Krajniak
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR počíta s príspevkom na osobnú asistenciu aj do budúcnosti. Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | SITA


Ak sa nájde trojpätinová väčšina v zastupiteľstve obce alebo mesta, bude možné prijať VZN o zákaze hazardu. „Ak zastupiteľstvo prijme VZN, ktoré bude regulovať, možno aj zakazovať hazardné hry na území nejakej obce, je to vítaná vec. Voľby dávajú mandát zastupiteľstvám, aby o tom mohli rozhodnúť,“ povedal agentúre SITA starosta Santovky Lőrincz. Doplnil, že legitimita VZN je vysoká a každý občan či firma môžu VZN vopred pripomienkovať.

Na zákaze hazardu v obci alebo v meste by sa tamojší poslanci museli uzniesť trojpätinovou väčšinou. Niektorí zákonodarci v Národnej rade SR sa prihovárajú za to, aby stačila aj nadpolovičná väčšina. Poslanec Šipoš agentúre SITA povedal, že sa tomu nebráni. „Môžeme to riešiť, ak bude na to potrebná vôľa poslancov,“ uzavrel Šipoš.

Utorkové pojednávanie s predsedom ĽSNS nebude, súdu sa nevrátil spis
Hlavné pojednávanie s predsedom politickej strany Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Marianom K. naplánované na utorok na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku sa neuskutoční. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa ŠTS Katarína... Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | SITA