Chlapec sa utopil v tábore. Smrť vo vode je často nenápadná (VIDEO)
12 | 07 | 2020 I Natália Sollárová

Voda je v horúčavách veľkým lákadlom, spája sa však aj s rizikom. Júl sa ešte neskončil a už priniesol viacero tragédií. Utopenie je často tiché a rýchle, môže sa stať i v bazéne plnom ľudí. V prípade detí je druhou najčastejšou príčinou náhodných úmrtí, u dospelých prvou.


V susednej Českej republike sa začiatkom júla utopil 6-ročný chlapec, ktorý bol v rámci tábora na kúpalisku v Českém Dubu. Jeho bezvládne telo našlo plávať na hladine staršie dievča, ktoré ho s kamarátkami vytiahlo na breh. Hoci mu bola okamžite poskytnutá odborná prvá pomoc, dieťa nakoniec zomrelo v nemocnici na ďalší deň. Smrť školáka rieši polícia s podozrením na usmrtenie z nedbalosti, informoval o tom portál Televíznych novín TV Nova.

V rovnaký deň sa voda stala osudná aj slovenskému futsalistovi Vladimírovi Mudríkovi. Ako informoval portál Nový Čas, 37-ročný športovec sa utopil pri plávaní v jazere vo Švédsku. Zostala po ňom tehotná manželka a malý syn. V posledných týždňoch zomreli aj ďalší muži, 22-ročný prišiel o život v rybníku Radôstka, 35-ročný v 
V rybníku sa utopil 35-ročný muž z Jastrabej
Telo našli potápači z Trenčína, polícia začala trestné stíhanie pre prečin usmrtenia. Čítať ďalej
07 | 07 | 2020 | TASR
rybníku v obci Ihráč a údajne len včera zahynul mladík v Šútovskom jazere.

S bleskom nie sú žarty. Môže nás ohroziť i doma
Tohtoročné búrky sú intenzívne. Okrem prívalového dažďa sú nebezpečné predovšetkým blesky. Nielen vonku, ale dokonca i doma. Ako pred týmto živlom chrániť seba i domácnosť? Čítať ďalej
05 | 07 | 2020 | Natália Sollárová


Príčiny podobných tragédií sú rôzne. Nerozvážnosť, omamné látky, zdravotný stav, či nedostatok plaveckých skúseností. Niektorým sa nedá zabrániť, ani následne pomôcť. Stále sú však situácie, kedy by ľudia mohli pre záchranu života niečo urobiť. Keby vedeli, ako to vyzerá, keď sa niekto topí.

To, že to nie je vždy zrejmé potvrdzuje aj video spred niekoľkých rokov, ktoré zachytáva 5-ročného chlapca, topiaceho sa v bazéne v Helsinkách. Hoci len kúsok od neho prechádzali dospelí ľudia, nikto si ho nevšímal niekoľko nekonečných minút. Našťastie, i keď to znie neuveriteľne, dieťa sa nakoniec podarilo zachrániť. Prečo to ale trvalo tak dlho?

Silné video na YouTube, ktoré zachytáva topiaceho sa 5-ročného chlapca. Dieťa sa nakoniec podarilo zachrániť, ale neznalosť a nevšímavosť jeho okolia sú desivé:



Možno je to zásluhou rôznych filmov, ale ľudia zrejme čakajú, že keď sa niekto topí, tak bude kričať o pomoc. Opak je pravdou. Topenie je tiché. Podľa odborníka na túto problematiku Francesca A. Piu, topiaci sa človek, až na pár výnimiek, nie je fyziologicky schopný volať o pomoc.

Ako píše portál rodinka.sk, nemôže ani mávať rukami. Inštinktívna reakcia ho totiž núti rozpažiť a tlačiť proti vodnej hladine. Topiaci sa, ktorý zápasí o život, nedokáže tento proces zrazu prerušiť, aby dal najavo, čo sa deje. V tejto situácii je už plne odkázaný len na svoje okolie.

V rybníku sa utopil 35-ročný muž z Jastrabej
Telo našli potápači z Trenčína, polícia začala trestné stíhanie pre prečin usmrtenia. Čítať ďalej
07 | 07 | 2020 | TASR


A nemá veľa času. Zvyčajne len 30 až 60 sekúnd, kým telo zmizne pod hladinou. Samozrejme, ak niekto vo vode volá o pomoc, neznamená to, že nie je v ohrození. Rozdiel je v tom, že si ešte chvíľu dokáže pomôcť alebo môže spolupracovať. V prípade štandardného topenia to však tak nie je.

Podľa stránky bezpecnedetstvi.cz sa mnoho ľudí, nielen detí, utopilo v bezprostrednej blízkosti ďalších osôb, ktoré o tom vôbec netušili. K nepozorovanému a tichému utopeniu však môže dôjsť aj v prípade kolapsového stavu, napríklad náhleho zastavenia srdca a podobne. Spoločné majú to, že okolie pritom môže mať dojem, že topiaci sa len „splýva“.

Ochráni Vás rúško na tvár pred COVID-19 ? Tu je 5 najväčších mýtov o rúškach
Jedna štúdia dospela k záveru, že nosenie rúška od apríla do mája odvrátilo 230 000 prípadov koronavírusu Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | Mário Martinka


Kedy treba spozornieť a aké príznaky sledovať? Presvedčiť sa, či je s dospelým alebo dieťaťom všetko v poriadku je na mieste, ak je hlava nízko vo vode a ústa sú na úrovni vodnej hladiny, či pod ňou. Ako ďalej uvádza rodinka.sk, hlava môže byť tiež zaklonená a ústa otvorené. Pohľad je skôr neprítomný, neschopný zaostriť či sústrediť sa, oči však môžu byť aj zatvorené.

Ďalším znakom sú napríklad vlasy v tvári, rýchle dýchanie či lapanie po dychu. Čo sa týka pohybov, topiaci sa snaží plávať nejakým smerom, ale nedarí sa mu to. Môže sa pokúšať pretočiť, akoby robil „hravé“ kotrmelce alebo zdanlivo „šplhať“ po neviditeľnom rebríku.

Z toho vyplýva, že rozpoznať topiaceho sa nemusí byť vždy jednoduché. Pri vode je žiaduce byť naozaj bdelý a radšej podozrievavý. Deti by rozhodne nemali zostávať bez dozoru. Nebezpečenstvo však môže predstavovať i neodborná snaha o záchranu. Ak je nie nablízku plavčík či iný profesionál, treba v prvom rade dbať na vlastnú bezpečnosť.

Nebezpečná nákaza od kliešťa sa môže šíriť aj cez jedlo
Na drobné parazity treba myslieť nielen po pobyte v prírode, ale tiež pri konzumácii niektorých potravín. Sezóna kliešťov vrcholí, šíriť môžu závažnú encefalitídu i nepríjemnú boreliózu. Čítať ďalej
13 | 06 | 2020 | Natália Sollárová


Ako píše portál sme.sk, v ideálnom prípade by sme sa mali topiacemu skúsiť pomôcť bez vstupu do vody. Inak riskujeme, že nás môže stiahnuť pod hladinu so sebou. Ako pomôcky sú vhodné napríklad veslo, palica či oblečenie. V prvom rade však treba čo najskôr zmobilizovať ostatných ľudí a zavolať záchrannú službu.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa ročne na svete utopí asi 450-tisíc ľudí, najčastejšie ide o mladých mužov. V Európe je topenie najčastejšou príčinou náhodnej smrti. Na Slovensku sa v priemere utopí až 120 ľudí ročne. Podľa časopisu inVitro je najčastejšou príčinou nadmerné požitie alkoholu a precenenie vlastných síl, keď z horúčavy po rýchlom vstupe do studenej vody dôjde k náhlemu ochladeniu organizmu.

V tejto súvislosti odborníci varujú, že človek môže zomrieť aj bez toho, aby sa mu hlava dostala pod hladinu, píše portál aktuality.sk. Ak je voda studená a človek rozhorúčený, môže kŕč zasiahnuť hlasivky, a tým sa uzatvoria dýchacie cesty. Záchranári preto odporúčajú najprv sa ovlažiť, až potom skákať.

TRAGÉDIA: V maďarských kúpeľoch sa utopilo 3-ročné dievčatko, pretože mu nik nepomohol!
Otrasný prípad sa nedávno odohral v susednom Maďarsku. V kúpeľoch sa utopilo dievčatko, pretože mu vyše poldruha minúty nemal kto pomôcť. Incident sa odohral v bazénoch kúpeľov Sárvár, píše maďarský portál Blikk. Čítať ďalej
23 | 11 | 2019 | redakcia