Ochráni Vás rúško na tvár pred COVID-19 ? Tu je 5 najväčších mýtov o rúškach
10 | 07 | 2020 I Mário Martinka

Jedna štúdia dospela k záveru, že nosenie rúška od apríla do mája odvrátilo 230 000 prípadov koronavírusu


Od začiatku pandémie došlo k mnohým zmätkom, pokiaľ ide o rúška na tvár, píše marketwatch.com.

Americké centrá pre kontrolu a prevenciu chorôb ( CDC ) spočiatku povedali širokej verejnosti, že rúška nemajú nosiť, ak nemajú symptómy koronavírusu alebo sa o niekoho s koronavírusom nestarajú. Agentúra potom začiatkom apríla zmenila svoje usmernenie a odporučila Američanom, aby na miestach, kde je ťažké dosiahnuť spoločenský odstup, nosili rúška alebo pokrývky tváre.

Po oznámení CDC niekoľko štátov vrátane New Yorku upravilo pravidlá pre používanie rúšok. Jedna štúdia odhadla, že štáty, ktoré vydali príkaz na povinné používanie masiek od apríla do polovice mája, odvrátili až 230 000 prípadov koronavírusu. Iné štáty nechali rozhodnutia ohľadom rúšok na mestá alebo kraje. Avšak pri obnove koronavírusu vydali štáty ako Kalifornia a Texas koncom júna a začiatkom júla nariadenia nosiť rúška. Osobitná štúdia ukazuje, že je možné zabrániť takmer 45 000 úmrtiam na koronavírus v USA ak by 95% populácie nosilo tvárové masky alebo rúška.

Nemecká kontrarozviedka varuje spotrebiteľov pred zadávaním údajov Číne
Nemecký Spolkový úrad na ochranu ústavy (BfV) varuje spotrebiteľov, že osobné údaje, ktoré poskytujú čínskym platobným spoločnostiam alebo iným technologickým firmám, by mohli skončiť v rukách čínskej vlády. Informovala o tom vo štvrtok agentúra... Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Všeobecný konsenzus medzi odborníkmi na infekčné choroby je taký, že rúška spomalia šírenie choroby a zabránia prenosu. Mnohí však nezohľadnili odporúčania odborníkov v oblasti zdravia a napriek nariadeniam miest a štátov odmietli rúško nosiť.

Niektorí to vidia ako narušenie ich osobnej slobody, zatiaľ čo iní nenosia rúško kvôli mylným informáciám, ktoré sa na sociálnych médiách často šíria, povedal Peter Chin-Hong, lekár infekčných chorôb na University of California v San Franciscu.

Prejdime si 5 mylných predstáv spojených s rúškami:
1. Nepotrebujete rúško vonku, pretože slnečné lúče zabijú vírus

Štúdia zverejnená minulý mesiac odhadla, že „90% alebo viac z vírusu SARS-CoV-2 bude znefunkčnené“ po vystaveniu sa poludňajšiemu slnečnému svetlu na približne 34 minút.

Táto informácia niektorých ľudí vedie k presvedčeniu, že nie je potrebné nosiť vonku rúško. „Máme dostatok presvedčivých údajov, ktoré ukazujú, že veľa ľudí vírus dostane aj vonku a to, ak sú blízko seba bez rúška.“

Raketový nárast žiadostí o federálnu pomoc v nezamestnanosti poukazuje na nové trhliny v americkej ekonomike
Počet nezamestnaných, ktorí poberajú dávky v nezamestnanosti prostredníctvom dočasného federálneho programu pomoci, sa za posledný mesiac zvýšil na viac ako 14 miliónov, čo naznačuje, že americký trh práce čelí ďalším... Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | Mário Martinka


Ale problém tejto štúdie je, že sa aplikuje iba na povrchy. Čo znamená, že slnečné žiarenie nezastaví vírus, ktorý sa šíri ak niekto vo vašom okolí zakašle alebo si kýchne  povedal Chin-Hong. „COVID má rád ľudí viac ako slnečné svetlo. Chce aby boli ústa a nosy blízko seba. Máme dostatok presvedčivých údajov, aby sme dokázali, že veľa ľudí vírus dostane vonku, ak sú blízko seba bez rúška."
2. Rúško treba nosiť iba vtedy, ak sa u Vás vyskytnú príznaky

Podľa štúdie uverejnenej v Zborníku Národnej akadémie vied asymptomatický a predsymptomatický prenos predstavuje viac ako polovicu prípadov koronavírusu. V prípade absencie bežných príznakov koronavírusu nemusí byť osoba, ktorá má vírus, vyzvaná na testovanie, a preto sa neizoluje. „Môžeme veľmi jasne povedať, že pri prevencii akvizície a prenosu je určite užitočné mať rúško.“

"Neexistujú presné údaje o percentuálnom podiele prípadov koronavírusu, ktorým bolo zabránené sa šíriť tým, že ľudia nosili rúško." Povedal Anthony Fauci, riaditeľ Národného ústavu alergických a infekčných chorôb 23. júna. "Je vždy lepšie mať rúško na ústach ako ho nemať, a to aby sme zabránili či už získaniu ( choroby ), alebo prenosu," dodal Fauci.

Srbský minister obrany tvrdí, že protesty chcú vyvolať štátny prevrat a občiansku vojnu (VIDEO)
Násilné protesty, ktoré tento týždeň otriasli Belehradom a ďalšími mestami, boli „starostlivo pripravené“ a ich cieľom je zmocniť sa moci a vznietiť občiansku vojnu v Srbsku, tvrdí srbský minister obrany Aleksandar Vulin, informuje portál... Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | Marek Molnár

3. Rúška neposkytujú žiadnu ochranu osobe, ktorá ju nosí

Toto je zložitejšie a v zásade je toto vyhlásenie pravdivé. Dôvodom nosenia rúška počas pandémie je to, že bude pôsobiť ako bariéra, ktorá zabráni tomu, aby sa respiračné kvapôčky z úst a nosa rozptyľovali a prenášali vírus na iných. Toto sa považuje za hlavný spôsob šírenia vírusu.

Nie je však 100 percentná pravda, že samotní nositelia masky nemajú žiadnu ochranu, uviedol Chin-Hong. „Nosením masky získate určitú ochranu, pretože je to rovnaké ako plexisklo. Zabráni tomu, aby kvapky zasiahli nos Váš alebo ústa.“
4. Noste rúška zníži hladinu kyslíka, však?

Nie. Jeden zdieľaný príspevok na Facebooku tvrdil, že nosenie rúška zníži hladinu kyslíka. (Príspevok odvtedy Facebook stiahol )

Ďalšie video s rovnakým vyhlásením na Facebooku však zostáva, ale bolo označené, že obsahuje nepravdivé informácie. Vo videu používateľ, ktorý je hasičom podľa factcheck.org, používa na testovanie hladiny kyslíka v dychu vo svojej maske detektor viacerých plynov. Po niekoľkých sekundách nosenia rúška ukazuje, že množstvo kyslíka vo vzduchu, ktorý dýcha, je nižšie.

Tesla: Elon Musk hovorí, že autonómne riadenie piatej úrovne je "veľmi blízko"
Základná funkčnosť autonómneho riadenia piatej úrovne bude v tomto roku dokončená, hovorí generálny riaditeľ Tesly, Elon Musk. Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | Mário Martinka


Chin-Hong povedal, že nielenže toto vyhlásenie je chyba, ale na potvrdenie tejto chyby dotyčný vykonal tiež chybný test, aby dospel k tomuto záveru. "Toto sú informácie ktoré vás rozptyľujú," povedal. „Je nebezpečné šíriť tieto myšlienky na verejnosti... Dokonca aj pred koronavírusom sa pacientom, ktorí majú rôzne pľúcne ochorenia, dávali na tvár iné rúška alebo masky," povedal.
5. Čokoľvek iné ako maska N-95 je zbytočné z hľadiska obmedzenia prenosu vírusu

"Tesla z masiek" sú masky N-95," povedal Chin-Hong, a preto sú vyhradené pre lekárov v prvej línii, ktorí sa starajú o pacientov, ktorí už koronavírus v tele majú.

To znamená, že látková maska, šatka alebo šál sú „lepšie, ako keby ste neboli vôbec chránení“. Dôležité je, že vytvárajú bariéru pre kvapky v dychu, ktoré by mohli prísť do kontaktu s používateľom, dodal.

Aj keď už bolo niekoľko štúdií, ktoré sa pokúsili odhaliť materiály, ktoré poskytujú rúšku vyrobenému doma najvyššiu úroveň ochrany, „je najskôr dôležité, ako pohodlne sa cítite pri nosení tohto rúška.“ "Je to ako skúšanie si džínsov," povedal. Aj keď je vaše rúško ​​vyrobené z tenkého materiálu, o ktorom štúdie preukázali, že poskytuje menšiu ochranu ako hrubší materiál, je menej pravdepodobné, že pri jej pohodlnom nosení sa budete dotýkať svojej tváre a robiť úpravy.

Zrátané a podčiarknuté: „Ľudia používajú všetky druhy výhovoriek, aby rúška nenosili, ako napríklad keď hovoria, že nič nefunguje. Ak máte vysoký cholesterol, nehovorím, že ak začnete užívať lieky, nedostanete infarkt, je to všetko o znižovaní rizika, “povedal Chin-Hong.

Srebrenica po 25 rokoch: ako svet stratil chuť bojovať proti vojnovým zločinom
Ratko Mladić bol postavený pred súd, ale kde je túžba vyšetriť masové vraždy v Sýrii, Jemene a Mjanmarsku? Čítať ďalej
07 | 07 | 2020 | Mário Martinka