Predvolebná horúčka v USA - ďalšia „ruská stopa“ (Dmitrij Sedov)
10 | 07 | 2020 I Zuzana Perželová

Komentár Dimitrija Sedova (Fond strategickej kultúry)


Schéma útoku na Trumpa sa prekresľuje


Koncom minulého týždňa boli popredné americké médiá zaplavené „senzačnými“ materiálmi o tom, ako ruská vojenská spravodajská služba platila zakázanému v Rusku ‘’Talibanu’’, alebo jej spriazneným zločineckým skupinám za zabitie Američanov. Podobné správy oznámil  CNN zamestnanec jednej z európskych spravodajských služieb, ktorý sa priznal, že nerozumie motivácii ruských špiónov. Načo je motivácia, ked hladáš „ruskú stopu“?

Informátor sa odvolával na výsluchy zajatých afgánskych Talibancov. Americké médiá sa pritom za vznikajúce nezrovnalosti nehanbia. Niektorí tvrdia, že Talibanci prenasledovali Američanov po celom svete, zatiaľ čo iní píšu iba o Afganistane. Zvláštnosť „senzácie“ je v tom, že sa neuvádza zdroj a veľké vydavatelstvá, ceniace si svoju povesť, dôkazy nevyžadujú. Vládne inštancie od Bieleho domu po rozviedku „senzáciu“ popreli, no médiá naďalej plnia objednávku.

Mafia z americkej vojenskej akadémie West Point (Leonid Savin)
Komentár Leonida Savina (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
07 | 07 | 2020 | Zuzana Perželová


Hovorkyňa Bieleho domu Kayleigh McEnanyová uviedla, že senzačnou v tomto prípade nie je samotná informácia, ale nekorektnosť denníka The New York Times, ktorý ju ako prvý zverejnil. Riaditeľ tajnej služby John Ratcliffe zdôraznil, že ani prezident ani viceprezident nemajú informácie o tejto skutočnosti. Médiá, zvyčajne oponujúce Trumpovi, však naďalej tvrdia, že jeho administratíva bola informovaná o „provokáciách GRU“ ešte vo februári a dokonca sa so svojími informáciami podelila s Londýnom.

Mohammad Ismail


Vášne sa vyostrili. 28. júna bol Trump nútený osobne vyhlásiť, že „americká spravodajská služba nedokázala potvrdiť výbušný príbeh o ruských vojenských dôstojníkoch, ktorí údajne ponúkali Talibancom odmenu za zabitie amerických vojakov v Afganistane.

Zástupca hnutia Taliban Zabihullah Mujahid tiež vystúpil s vyhlásením: „Tieto obvinenia kategoricky odmietame. Z 19-ročnej vojny Islamského Emirátu neťažila žiadna spravodajská služba alebo cudzí štát. Nepotrebujeme, aby niekto stanovoval naše ciele.

Oponenti Trumpa však v Kongrese požiadali o prešetrenie informácie a v prípade jej potvrdenia aj prijatie vážnych opatrení proti Rusku. BBC už plánuje ďalší priebeh udalostí: „Organizovanie vrážd amerických jednotiek a ich spojencov v NATO je prvým prípadom v histórii, keď ruská špionážna agentúra organizuje útoky na západné jednotky. To povedie k vážnej eskalácii vzťahov.“ Škandál sa rozpútava aj vo Veľkej Británii. „Ruské pokusy o podkopanie úsilia NATO v Afganistane nie sú ničím novým“ utvrdzuje verejnosť Tom Tagendhat, predseda Výboru pre zahraničnú politiku. "Tieto incidenty sú ... ozvenou podvratných aktivít v Salisbury." Musíme pochopiť, že sa proti nám vedie vojna.

Kto v skutočnosti financoval Taliban, aby zabíjal Američanov?
Americkí politici bez dôkazov obviňujú Rusko z financovania Talibanu, ktorí zabíjali amerických vojakov, ale ignorujú fakty o tom, kto skutočne vyzbrojil a financoval teroristické skupiny v Afganistane, píše vo svojom komentári Sreeram... Čítať ďalej
06 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Britská The Guardian kategoricky vyhlasuje: „Odhalenie GRU v podplácaní Talibanu za účelom zničenia amerických jednotiek zvyšuje tlak na britskú vládu, ktorá sa chystá uvaliť rozsiahle sankcie proti Kremľu... Existujú podozrenia, že Boris Johnson a jeho predchodkyňa Theresa Mayová nechceli zverejniť predloženú vlani v októbri správu spravodajského a bezpečnostného výboru (Intelligence and Security Committee, ISC), aby nešokovali prezidenta Trumpa.

Na scéne sa znovu objavil bývalý zamestnanec MI6  Christopher Steele, ktorý záhadným spôsobom zozbieral kompromitujúcu dokumentáciu na prezidenta USA. Podľa jeho slov, prvýkrát predstavil dokumentáciu vedeniu britskej rozviedky koncom roka 2016,  „ale na túto dokumentáciu prehodili prikrývku; nenasledovali žiadne otázky ani upresnenia týkajúce sa podstaty informácií.“ Steele tvrdí, že dokumentácia odráža infiltráciu Kremľa do britského spoločenského a politického života a obsahuje informácie, že Putin má na Trumpa kompromitujúce materiály, vrátane Trumpových kontaktov s Moskvou v snahe čeliť odporu Hillary Clintonovej.

Christopher Steele


Christopher Steele v súčasnosti rozdáva interview. Veterán z MI6 obviňuje vládu Theresy Mayovej, v ktorej bol Boris Johnson ministrom zahraničia, z toho, že na obvinenia proti Trumpovi zatvárali oči. Zostáva záhadou, ako Steele mohol zostaviť svoju dokumentáciu. V roku 2009 odišiel z MI6 a odvtedy mu bol zamietnutý prístup k utajovaným informáciám. Kancelária Orbis Business Intelligence, ktorú vedie nemá zdroje na takúto prácu. Režisérov hry, snažiacich sa zabrániť opätovnému zvoleniu Trumpa v novembri, to však neobťažuje. Publikum takéto predstavenia miluje.

Vodca ultrapravicových milícií Three Percenters predpovedá koniec Ameriky do roku 2021 a varuje pred novou občianskou vojnou
S príchodom amerického volebného obdobia sa ozbrojené sily The Three Percenters pripravujú na protidemokratické povstanie. Skupina bola obvinená z neonacizmu, ale jeden z jej vodcov sa obhájil tým, že iba chráni vôľu ľudu, informuje portál... Čítať ďalej
05 | 07 | 2020 | Timotej Dudka


Alistair Carmichael, predstaviteľ strany liberálnych demokratov, tretej najpopulárnejšej strany vo Veľkej Británii, uviedol: „Ministerstvo zahraničných vecí by nás malo informovať, či vláda bola informovaná o týchto udalostiach a aké rozhovory sa s Washingtonom v tejto súvislosti ohľadne sankcií [voči Rusku] viedli.

Schéma predvolebného útoku na Trumpa je prekreslená:

  • Trump ignoroval správy o „úkladoch GRU“ s cieľom zachovať vzťahy s Putinom;

  • v Spojenom kráľovstve nazhromaždili na Trumpa kompromitujúci materiál, ktorý tiež hovorí o jeho „osobitných vzťahoch“ s Moskvou;

  • za éry prezidenta Trumpa prenikli chápadlá Moskvy do všetkých sfér života v Spojených štátoch a Veľkej Británii.


A to nie je ani zďaleka koniec. Teraz vychádza kniha Christophera Steeleho ’’Šedý štát. Vraždy, chaos a spôsob, akým Rusko premieňa Západ.“ Bude obsahovať „všetky odhalenia“ zhromaždené agentom MI6 na dôchodku. Spolu s knihou Johna Boltona „Miestnosť, kde sa to stalo“, to bude jedna z hlavných línií útoku na Trumpa v nastávajúcich štyroch mesiacoch pred prezidentskými voľbami v USA.

Porošenko a Biden, alebo pätolízačstvo prefíkaného správcu (Anton Kanevský)
Komentár Antona Kanevského (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
05 | 07 | 2020 | Zuzana Perželová